Ахмед Доган е отново с ход напред в сравнение с останалите т. нар. играчи в българската политическа менажерия.

Че лидерът на ДПС ще излезе от състоянието си на „блестяща изолация", което сам си бе наложил, се очакваше отдавна. Че това ще стане много скоро и то по недвусмислен начин, стана ясно преди две седмици.

Тогава - на 16 юли - премиерът Борисов предприе ход, който Сокола просто не можеше да прости. При посещението си в Истанбул премиерът взе в „делегацията" си и Касим Дал - новият „смъртен враг" на Доган.

Дал не само се възползва от привилегията да обядва с турският премиер Реджеп Ердоган, но и двамата обсъдиха в присъствието на Бойко Борисов състоянието и бъдещето на Главното мюфтийство в България.

Същото това мюфтийство, което вече 22 години подкрепя ДПС в политическите му борби, осигурявайки му електорален тил.

Всичко това означава само едно - с подкрепата на турския премиер Касим Дал пак ще се опита да изтегли килимчето изпод краката на Доган. Онова, което човекът на Турция, не успя да стори чрез структурите на ДПС - да лиши Доган от „любовта" на избирателите - сега ще опита да го направи чрез имамите!

И всичко това става с пряката логистична поддръжка на министър-председателят. Можеше ли Ахмед Доган да стои повече безучастно в сараите си и спокойно да гледа как се плете поредният заговор за изваждането му от играта?

Разбира се, че не! И той предприе най-бързия възможен ход - сложи пръв подписа си под последния, трети вот на недоверие към кабинета. Този път насочен към най-слабото звено в екипа на Борисов - Цветан Цветанов.

Верен на себе си, с този вот лидерът на ДПС отново преследваше постигането на няколко цели. Освен че постави в отбранителна позиция премиера Борисов, Доган удовлетвори едновременно желанието и на червени, и на сини да се опитат да разчистят сметките си с ненавистния им вътрешен министър.

Неслучайно, Доган определи темата на третия вот като фундаментална. По думите му - сега управляващите са дошли на власт с редица манипулации, акцентирайки именно върху темата за вътрешна сигурност.

Червените депутати отляво отдавна напираха за такъв вот, но от ДПС тупаха топката, изчаквайки подходящия за тях момент. От „Синята коалиция" пък, по признанието на единия от лидерите й - Иван Костов, не можеха да не подкрепят вота, защото иначе тя ще изчезне от политическата сцена.

Така Доган направи това, което никой за две години не успя - обедини гласовете на сини и червени депутати в общ вот срещу кабинета! Впрочем, той и не скри своята амбиция да се превърне в обединител срещу ГЕРБ.

Нещо повече, Сокола категорично заяви, че ДПС ще инициира нов вот на недоверие за цялостната политика на кабинета. ДПС има ресурс да дава много сериозни знаци, да поема ангажименти и да ги изпълнява с доказано последователно поведение в последните 20 години, категоричен бе Сокола.

Онова обаче, с което Доган хвърли ръкавицата в лицето на Борисов бе заявката му да се превърне в обединител на нацията.

Силно честолюбивият лидер на ГЕРБ може да надживее всякакви вотове, но той не може по никакъв начин да приеме някой, още повече Ахмед Доган, да оспорва любимата му поза на „обединител на нацията".

Какъв месия на Отечеството ще бъде Бойко Борисов, ако позволи на някой да му се пречка между краката?

Този път философът от Дръндар бе премерил много точно удара си и съвсем естествено премиерът бе изваден от равновесие. Затова и парламентът бе огласен от воплите му, че Доган идва да каже, че е срещу него.

За да скрие обаче наранената си гордост, Борисов коментира, че появата на Ахмед Доган е ясен знак, показващ, че БСП разчита на Доган, Калфин разчита на Доган, Синята коалиция и Румен Христов разчитат на Доган.

Твърдение, което впрочем, не е далеч от истината. Самият факт, че и на „Позитано" 20, и на „Раковска" 134 още държат позициите на кандидат за вицепрезидент открити сам по себе си говори, че ухажването на Сокола е в разгара си.

Това, за което си криви душата Борисов обаче е, че от ГЕРБ няма да търсят подкрепата на сините, „които са се разбрали с Доган". „Няма да правим грешки. ГЕРБ има свой кандидат, който ще бъде обявен на 4 септември", категоричен бе той.

Ако това наистина бе така, то нямаше по няколко пъти на ден самият Бойко Борисов да праща позивни до Мартин Димитров колко много греши като се води по акъла на Командира, а Цветан Цветанов да му приглася през час.

Истината е, че точно на средата на мандата й управляващата партия се е сринала толкова, че победата й на предстоящия вот за държавен глава, а и на местните избори, съвсем не изглежда така сигурна, както ни обяснява гербер №1.

Това е което допълнително засилва политическия гърч и на партията, и на лидера й. И проблемът тук е не само в изневярата на сините.

Тъй като вотът на недоверие на 26 юли 2011 г. бе въпрос за оцеляването не само на ГЕРБ, но и на „Атака", след като партията на Сидеров „принципно" подкрепи правителството, тя отива към все по-стесняващ се електорат. А и самите президентски амбиции на „вожда" й я правят неизползваема на първия тур на изборите.

Затъването на ГЕРБ и „Атака" до шия в електоралното тресавище, от което панически се опитват да се измъкнат СДС и ДСБ, обаче не е единственият проблем на неофициалния управляващ тандем. Той има доста по-големи!

Както посочи самият Доган, нещата са много сериозни, държавата продължава да потъва във всяко отношение, най вече в икономическо, и е време цялото гражданско общество да се мобилизира, за да сложи точка на този процес.

По думите му, този ресурс, който имаха управляващите с различни трикове, предимно PR акции, вече е изчерпан и българският народ не е толкова глупав, за да продължи да дава подкрепата си на едно такова управление.

Според него спасението от тази ситуация е само в предсрочен парламентарен вот - след изборите наесен, или едновременно с тях.

Доган припомни пред журналистите, че на пресконференцията след изборите от 2009 г. е дал ясен знак, че след година, година и половина, две от управлението на България ще се стигне до тук - "да тъпчем на едно място".

И тук е ключът към нервността на Бойко Борисов, която той все по-видимо показва след вота на недоверие, въпреки че го спечели със 143 гласа.

Защото, ако трябва да употребим един от неговите любими изрази от каратето, ГЕРБ няма шанс за втори „ипон" нито наесен, нито на предсрочни парламентарни избори!

*чиста победа