Резултатите от парламентарните избори в република Македония на практика са ясни: ВМРО-ДПМНЕ печели малко над 38%, СДСМ - малко под 37%. Следват 4 албански партии, които разбиха албанския вот. На седмо място е ВМРО за Македония, на осмо - левицата, за която по традиция гласува предимно сръбското малцинство. И вмровците, и социал-демократите (бивши титовисти) обявиха че са победители. Това обаче е евтин следизборен трик на СДСМ, за да се отложи подаването на оставка на лидера му Зоран Заев, който е длъжен да спази обещанието си. Ако не го направи, напълно ще загуби авторитет и доверие, както вътре в страната, така и сред европейските си партньори в ПЕС и на други места.

Явно, че точно по тази причина той инициира преброяване на гласовете, на основата на сигналите за нарушения, които разбира се са многобройни: нещо естественно за всички избори в Македония.

Главното в случая е, че министрите на външните работи на трите централно-европейски страни, отговорни за спокойното и законно провеждане на тези парламентарни избори, на работна закуска в Брюксел, поздравиха колегата си Никола Попоски с изборната победа и му пожелаха успех в по-нататъшната дейност по съхраняването на целостта на македонската държава и по-нататъшната и интеграция в ЕС и НАТО. Австриецът Себастиан Курц, унгарецът Петер Сиярто и словенецът Карл Ерявец изразиха увереност, че ВМРО-ДПМНЕ трябва да състави новото правителство в Скопие. Това е логично, предвид близостта на идеологическите платформи на ВМРО-ДПМНЕ и управляващите партии в страните, които тримата млади министри представят: консерватизъм, умерен национализъм и клерикализъм. Явно че предимно това са въжделенията и на мнозинството македонски граждани от български произход. Защото ВМРО победи най-вече в районите, където македонският диалект на българския език е роден практически за всички местни хора. А СДСМ - там, където населението е смесено, или чисто албанско (или съставено от турци, цигани и помаци).

Според много независими наблюдатели, албанските гласове са купени от СДСМ, на което се дължеше и увереността на Зоран Заев в свалянето на ВМРО-ДПМНЕ от власт.

Противоречивите изявления на говорителя на вмр-овците Иво Котевски и на шефа на щаба на социал-демократите Дамян Манчевски все още съхраняват възможността за граждански сблъсък. Във всеки случай до момента на предаването на тази статия, никой от СДСМ не е признал поражението и не е поздравил съперниците. Напротив, членските маси и на двете партии още празнуват победата на изборите. А че българите в Македония умеят да празнуват, го знаем добре.

Въпросът е дали пожеланията на тримата централно-европейски министри по отношение на целостта и евро-интеграцията на страната ще се сбъднат? Защото, въпреки десетата поред изборна победа, безсменният напоследък министър-председател Никола Груевски (Емил Димитриев беше изключение, което потвърждава правилото) в перспектива едва ли ще опази всички територии, които сега влизат в република Македония. Въпреки че албанското население в страната бързо намалява, поради масовата емиграция на Запад, етническите българи (независимо как се наричат) отдавна са си заминали от северо-запада на страната и нямат никакво намерение да се завръщат. Като цяло, албанският етнос във всички съседни държави се радва на голяма раждаемост и при едно бъдещо разпадане на Македония ще предизвика заселническо цунами към северо-запада.

Това, че албанският вот беше разбит на малки парченца, беше признато и от лидерите на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети и на Демократичната партия на албанците Мендух Тачи. Вторият пое пълната отговорност за поражението и намекна, че е готов да подаде оставка. А първият заяви, че победата на неговата партия (трето място) не го радва, защото като цяло албанските депутати ще са по-малко в този парламент. Това обаче издава и известния факт, че албанците всъщност не са 25% от населението на страната, както би им се искало и както официално декларират. Оттук-нататък, този процент няма да се приема за чиста монета, в подкрепа на претенциите им. А и лидерите на четирите албански партии не се обичат много.

Съмнителни са и перспективите за пълноценна евро-атлантическа интеграция. Република Македония е единствената държава: кандидат-член на ЕС, която гласува против антируските санкции и досега не е въвела визов режим с Руската федерация. Няма и да го направи, защото перпективите за развитието на религиозния туризъм привличат част от небогатите православни руски семейства, за които има голямо значение, че след 1917г. много руски монаси, подгонени от болшевиките, намират убежище в манастири, на територията на днешната Република Македония. Опорна точка им става манастирът Лешок. И там, и в другите манастири те са оставили светли спомени и са допринесли за тяхното възстановяване след войната и доизграждане. Руският посланник Олег Щербак вече постави в Лешок поклонен кръст, с подкрепата на спонсори. Най-сериозният сред тях руският концерн «Синтез Групп», който, освен това, ремонтира електро-системата на 66-метровия Милениумски кръст, поставен на върха на планината Водно над Скопие.

Следва да се отбележи, че «Синтез Групп» построи до Скопие и мощна газо-турбинна станция, която вече удовлетворява изцяло потребностите на македонската столица от електроенергия и отопление, постепенно преминавайки на руски газ. Изобщо, откакто Никола Груевски управлява страната, руските компании навлизат в икономиката с бързи темпове. Никак не е случайно, че той първоначално изяви желание за включване на страната си в «Турския Поток», макар впоследствие да се отказа, под натиска на Вашингтон и Брюксел. На грандиозния митинг през миналата година, много от неговите последователи бяха облечении с тениски със знамето на Русия и лика на Путин.

Те тогава го поставиха в много неудобно положение през западните спонсори и ментори. Той беше принуден да се оправдава пред тях, разграничавайки се от последователите си. И разбира се, да потвърждава привързаността си към евроинтеграцията. Така или иначе, едва тези избори ще разкрият една обществена тайна, лошо скривана досега: голяма част от младите граждани на страната, независимо от етническия си произход, се опитват да емигрират в ЕС, САЩ, Канада, Австралия. Този факт не беше публично оповестяван, поради непровеждането на преброявания на населението. Сега обаче най-вероятно ще излезе наяве. И ще лъсне пировата победа на Груевски.

Противоречивите заявления, идващи от ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, могат да провокират напрежение.