Лидерите на страните от Вишеградската Четворка почти единодушно оцениха скептично резултатите от срещата на високо равнище на ЕС в Братислава. Те подчертаха, че тя не е дала отговор на въпроса как Европа ще се справи с най-голямото предизвикателство, възникнало след нейното обединение – мигрантската вълна от Близкия и Средния Изток и Северна Африка. И не крият особено намерението да продължат капсулирането си в рамките на обединението. Така се очертава именно регионът между Балтика и Карпатите да стане последната европейска територия, защитена от ислямското нашествие.

По този повод днес най точно се изказа професор Божидар Димитров. Той напомни, че в една от най-развитите страни в света – Япония, съчетала хилядолетната мъдрост с най-съвременните технологии и обществено устройство, ислямът е забранен официално, тъй като не е никаква религия, а политическа доктрина. Към точната констатация може да добавим само, че ако не беше така, първата работа на ислямистите в Страната на Изгряващото Слънце щеше да бъде взривяването на общите бани, където японците без предразсъдъци разпускат след работа и в почивните дни.

От Вишеградската Четворка най-умерен в изявленията си беше чешкият премиер Бохуслав Соботка, който се старае страната му да не загуби привилегированото партньорство с Австрия и Германия. Прага дори инициира създаването на „Групата от Славков” –Аустерлиц, заедно с Братислава и Виена. Именно Прага посредничи за включането на Виена във Вишеградската Четворка, като особена роля тук играе президентът Милош Земан. За кратък период от време той се срещна с вероятния победител в президентските избори в Австрия Норберт Хофер и с партийния му шеф Ханс-Кристиян Щрахе. И им обеща твърдата си подкрепа за целта.

Словашкият министър-председател Роберт Фицо също е категоричен, че ЕС не прави нищо за овладяване на ислямистката напаст и че това може да стане единствено в съюз с Москва. Той подчерта безперспективността на санкциите срещу нея, които вредят преди всичко на самата Европа. Според него Украйна прави много повече нарушения на минските споразумения от Русия. По тази причина санкциите трябва да бъдат премахнати.

Най-резки в изказванията си, както винаги, бяха Виктор Орбан и полската му колежка Беата Шидло. И двамата характиризираха срещата в Братислава като пълен провал.

На неотдавнашния икономически форум в полския минерален курорт в Татрите, Криница, Орбан подчерта, че макар интересите на Полша и Унгария не винаги да съвпадат, двете страни си имат доверие и цитира унгарската поговорка: „Ако имаш на някого доверие, може заедно да крадете коне”. Домакинът Ярослав Качински му отговори в същия дух: „Има няколко богати конюшни... Най-голямата е ЕС...” Той трудно можеше да изрази по-ясно отношението си към бюрократите от Брюксел, искащи да извадят Варшава и Будапеща от ЕС.

Вишеградските министър-председатели не забравиха да порицаят и Лондон за отношението на британските власти и обществеността като цяло към работещите имигранти от Източна Европа. Специално полските политици и експерти недоумяват от търпимостта на британците към пакистанците и други мюсюлмани и в същото време от нежеланието им да приемат повече високо квалифицирани поляци.

Четиримата премиери заплашват да блокират процедурата по Брекзит, докато не се оправи положението на съотечествениците им във Великобритания. И какво следва по-нататък...

Виктор Орбан не забрави и за „конекрадците от Долния Дунав”, тоест за нас. Многократно изрази публична подкрепа за финансовата помощ за България и подтикна колегите си да сторят същото. И така помага на българските политици да осъзнаят следната реалност:

Ако в обозримото бъдеще не е сериозно да мислим за излизане от ЕС, трябва с всички сили да се стремим да влезем във Вишеградската Четворка! Може би дори заедно със Скопие...