Че е крайно време след шест месеца кухи упражнения на поста министър Вигенин да поведе една достойна за държава-членка на ЕС дипломация, за това наблюдателите на външната ни политика настояват повече от половин година.

Някои, обладани очевидно все още от празничното настроение, очакваха българският дипломат № 1 да даде ясни сигнали за това на организираната на 13 януари 2014 г. от ПанЕвропа България и Фондация „Конрад Аденауер" публична дискусия, озаглавена "ЕС по време на гръцкото председателство и къде е България".

Уви, външният ни министър успя да ни разочарова и този път. С поредната си изява той показа, че не е наясно с реалната обстановка нито в региона, нито в Европа. И така даде пореден „ясен сигнал", че е едно от най-сбърканите назначения на Пламен Орешарски. Не, че правителството не бъка от достойни негови конкуренти.

В изказването си министър Вигенин направи неуспешен опит да набележи „основните предизвикателства пред България", включително очакванията си от новия програмен период, българската външна политика в контекста на сирийската бежанска вълна, както и други важни въпроси от общонационален характер.

Още в началото Вигенин заяви, че не очаква „блестящи оценки" от предстоящия сега доклад на Европейска комисия (ЕК). Но нас и по начало нищо добро не ни очаква като оценки от ЕК, тъй като продължаваме да затъваме.

Но истински туш сред присъстващите предизвика лансираната от него „идея" за общ мониторинг на всички страни - членки на ЕС. При следващата ЕК, заяви Вигенин, България може да постави въпроса за отпадане на мониторинговия механизъм, на който заедно с Румъния сме подложени от влизането ни в ЕС.

Ей на това му се вика: „С чужда пита помен да направиш!" Така или иначе, ЕК е подела вече инициативата да има процедура за мониторинг на спазване на европейските норми в рамките на целия Европейски съюз, а нашият външен министър развява нейната идея, за да си припише собствени червени точки.

"Трябва внимателно да се погледне на въпроса доколко този механизъм носи резултати и дали той вече не вреди повече, отколкото помага. От наша гледна точка въвеждането на общ механизъм за всички страни членки е по-адекватно решение. Именно тогава ще може да се види къде стои всяка страна - членка на ЕС", аргументира се външният ни министър.

Е, това последното няма как да не предизвика трус в дипломатическите ведомства на другите 27 страни-членки на съюза.

От позицията обаче на безупречна държава с прозрачно управление ли предлагаме тази идея?!

„В момента фокусът е единствено и само върху България и Румъния. Не всички страни са дотам перфектни, че да оценяват единствено и само нас, насочвайки вниманието върху някой друг, а не върху себе си", коментира Вигенин.

Единственият начин обаче „да обърнем фокуса" е като обърнем паричните потоци. Когато германците дойдат да просят пари от нас, тогава ще можем да им поставяме и условия! Иначе „идеята" на стопанина на „Ал. Жендов" 2, че и ние можем да даваме оценка за англичаните и президента на Франция е нелепа!

Кристиан Вигенин, от своя страна заяви още, че България и Румъния са мишени за коментари, които често не са свързани и с темата за Шенген. По думите му толкова продължително отлагане на влизането в пространството е прецедент за ЕС.

Да не би господин министърът да намеква дипломатично, че сме жертва на безпочвени инсинуации в рамките на една мащабна конспирация за очерняне на безспорните постижения на страните ни по ред пунктове, в която сме нарочени за черни овце?

Ами тогава да вземе Кристиян Вигенин да изпрати Волен Сидеров да лобира пред Франция за влизането ни в шенгенската зона. Защото едва ли в подопечното му МВнР някой дипломат има представа как това ще стане!

Първо обаче Франция трябва да се извини, както иска господин Сидеров, пък тогава.

(Гаджева и Александрова) потвърдиха и че "Атака" иска извинение от френското посолство, след като дипломат си е позволила да обижда български символи (трибагреника и символа в емблемата на "Атака")".

И понеже "Атака" едва ли ще дочака извинение от Париж, то единствената ни надежда е Гърция, която подкрепя влизането на България в Шенген и ще координира действия в тази посока по време на председателството. Това каза гръцкият посланик Демостенис Стоидис, който пое символично председателството на ЕС.

Сигурен съм, подчерта Н.Пр. Стоидис, че в това шестмесечие ще бъдат разработени различни инициативи от гръцкото правителство и гръцкия министър, които Гърция да предложи на неформалната среща, която ще се проведе в Атина, за да убедим отново всички страни, които имат някакви резерви, и да се опитаме да намерим обща воля и съгласие, за да може България да постигне тази своя цел.

Н.Пр. Стоидис заяви, че друг водещ приоритет на Гърция в започналото ротационно председателство на ЕС е разрешаването на проблема с бежанците и мигрантите. Гърция ще предложи, заяви той, конкретни действия за разрешаването на този европейски проблем, с усилие да бъде засилена основно солидарността между държавите-членки, солидарността, която е един от основните принципи на ЕС.

Някои приоритети на сегашното гръцко председателство, което се явява пето поред, са продължение на редица въпроси, които са били изработени от трите предишни председателства - Латвийско, Ирландско и Гръцко.

Основната тема според гръцкия посланик, която занимава, всички общества в Европа и европейските граждани, това преди всичко е икономическият растеж и разрешаването на мегапроблема с безработицата. Там усилията ни ще бъдат особено интензивни, категоричен бе гръцкият посланик в София.

Друг приоритет, посочи пратеникът на Гърция в България, е по време на нашето председателство да можем да договорим с другите страни въпросът с инвестициите, с възможностите за създаване на нови работни места чрез оползотворяването на възможности, които съществуват чрез Европейската банка за инвестиции и чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. Също така и от различни социални фондове на общността, допълни Н.Пр. Стоидис.

Въпросът за безработицата и създаването на нови работни места има връзка с една друга инициатива на гръцкото председателство, която е свързана с морската политика. Под морска политика се има предвид, че морето, мореплаването, туризмът - дейности, които имат връзка с морето, могат да създадат други инициативи, които ще създадат нови работни места, обясни гръцкият посланик.

Н.Пр. Стоидис добави, че намерение на Гърция като средиземноморска страна е да даде ударение на южното съседство, ако искате в противовес с източното съседство, което латвийското председателство наложи с успех. Ние ще се постараем да сложим ударение на страните от Средиземноморския басейн и те да бъдат по-близо до нас през идващите 6 месеца, недвусмислен бе посланикът на Атина.

Гръцкият посланик бе категоричен и, че не трябва да има никакви резерви и съмнения относно свободното движение на европейските граждани. „Това, което мога да ви кажа е, че подкрепяме ясно и последователно възможността на всички европейски граждани да се движат свободно във всички страни на ЕС и да имат възможността да работят, защото това е един от основните принципи на европейския пазар", аргументира се със свободата на придвижването Н.Пр. Стоидис.

Надяваме се, както правителството, заяви в заключение посланик Демостенис Стоидис, че нашето председателство ще засили и психологически и самия гръцки народ, както, и, че нашите партньори ще могат да разберат, че Гърция вече е в състояние да осъществи едно председателство с достойнство и доверие.

Атина обаче разполага с кратко време, за да постигне резултати. Гърция ще предаде председателството на Италия през юли. Политиците в Рим, както и колегите им в Атина, също се борят с тежка криза в собствената си страна. И като ги знаем как си кормуват държавата, май ЕС не го чака нищо добро...