Вживял се вече веднъж в ролята на „защитник" на българите в Украйна, външният ни министър Кристиян Вигенин, макар и в предсрочния край на министерския си мандат, явно е решил да вземе под крилото си и сънародниците ни в Молдова.

Както по-рано в Украйна обаче, така и в Молдова, той не пропусна да изпълни и ролята на „посланик" на Европейския съюз (ЕС).

По време на еднодневното си посещение в екс-съветската република на 10 юни 2014 г. министър Вигенин откри Информационен център за България и ЕС в Тараклийския държавен университет (ТДУ). Там той се срещна и с представители на българската общност, със студенти и преподаватели.

Българите в Тараклия поискаха от министъра на външните работи да бъде създадена консулска служба в района. Кристиан Вигенин отговори, че ще се помисли по този въпрос, а на този етап вариант е консулът в Кишинев да идва от време на време в Тараклия за по няколко дни.

Вигенин изнесе и лекция пред събралата се в аулата на университета аудитория за европейския път на България и перспективите пред Молдова. Направо да се разплаче човек от умиление от темата на сказката!

Колкото до клишетата, с които лекторът възнагради слушателите си, те отдавна са ни писнали и даже вече са вън от употреба.

Министърът отбеляза, че Молдова винаги е била част от европейското политическо, икономическо и културно пространство. Естествено, че е така - да не би да е дял от азиатското географско пространство?

Министърът обаче направо „изби рибата" като заяви, че свидетелство за горното са усилията и бързият напредък на страната по пътя към обединена Европа. Е, това вече е епохално „откритие". Само дето Вигенин така и не отговори на въпроса, ако Молдова не бе тръгнала към „обединена Европа" щеше ли да бъде европейска страна или не, и каква е била до залюбването й с ЕС?

Той припомни, че първата стъпка в тази посока вече е направена - от 28 април т.г. гражданите на Молдова вече могат да пътуват без визи в страните от ЕС. Това е в резултат на усилията на целия народ и вашето правителство, безспорен успех, за който ви поздравявам най-сърдечно, отбеляза Вигенин.

Защо ми се струва, че това последното звучи повече като комсомолски рапорт, а не като академична лекция, така и не знам. Сигурно ми е навяло някакви реминисценции с неотдавнашното ни съществувание.

Вигенин посочи и, че специфичната култура и ценности на Молдова не са заплашени от претопяване. Толерантността и зачитането на разнообразието от религиозни убеждения и култури са основни ценности на ЕС, подчерта външният министър.

Дали нашенци са му повярвали или не е важно, разбира се. По-важно обаче е, че никой в България няма да захапе тази евровъдица. Прекалено дълго ни третират като втора категория „европейци", та да се хванем на констатацията.

Споразумението за асоцииране, посочи още Вигенин, в никакъв случай не подкопава суверенитета на Молдова, а точно обратното, препотвърждава привързаността на ЕС към суверенитета и териториалната цялост на страната.

Тук вече нашият дипломат № 1 направо прекали. Да заявиш подобно нещо на фона на ставащото в Украйна си е жива гавра с публиката!

Онова обаче, с което окончателно демонстрира тоталното подценяване на интелекта на слушателите си, бе изявлението му, че споразумението няма за цел да конфронтира Молдова с нейните съседи. Напротив, то има за цел да укрепи регионалната стабилност и сътрудничество, допълни височайшият ни пратеник.

Резилът от „лекцията" на външния ни министър нямаше обаче да бъде толкова пълен, ако само десет дни преди визитата му всички негови клишета не бяха развенчани на провелата се на 29 май 2014 г. в Комрат конференция на тема: „Евроинтеграцията на Молдова: политически, социални, икономически и регионални аспекти".

Мероприятието беше организирано при съвместното участие на Народното събрание, Изпълнителния комитет и Научно-изследователския център на Гагаузия.

В конференцията взеха участие представители на ръководството на автономията, републикански и международни експерти, посланици на чужди държави, свещеници, кметове и председатели на общински съвети от Гагаузия.

В своето приветствие към участниците в конференцията Главата на АТО Гагаузия Михаил Формузал подчерта, че целта на форума е да даде на населението колкото се може повече информация за процесите, които протичат в страната, за рисковете, плюсовете и минусите на курса към европейска интеграция. „Ние ще вложим нашите сили, за да кажем „Не!" на всички заплахи," подчерта той.

Михаил Формузал отделно се спря на икономическите аспекти на евроинтеграционните процеси. Той отбеляза, че икономическите агенти изразяват загриженост за това, че в настоящия момент местната продукция не е готова да се конкурира с европейските производители по качество на опаковката и по логистиката.

В същото време, в страните от Митническия съюз продукцията на Молдова е известна и има своите потребители. Изборът видимо не е от леките!

Главата на автономията изрази и своята загриженост за бъдещето на АТО Гагаузия.

„Ние много искаме интеграцията в Европа да не завърши с асимилация на гагаузкия народ. В Молдова има много политици, които формират образа на републиката като несъстояла се държава, която не може да съществува самостоятелно. Ние знаем, че в Румъния има 1,5 млн. унгарци, които имаха своята автономия, но сега нея я няма. Кой гарантира, че това същото няма да се случи с Гагаузия," подчерта той.

Михаил Формузал засегна, също така, и темата за културно-нравствените процеси, които са част от евроинтеграцията. Той подчерта, че върви пропаганда на ценности, които не се вписват в традиционните норми на християнския морал.

„На всички нас ни се иска нашата страна да бъде стабилна, спокойна и динамично развиваща се и ние работим това да стане. Но в Молдова протичат тревожни процеси, всички говорят за евроинтеграция, но на практика става монополизация, олигархически кланове „внушават" на народа това, което им е нужно", заяви той.

Особено притеснително звучат думите му относно бъдещето на молдовската държава.

„Украинският сценарий може да се повтори и в нашата страна. За да предотвратим това ние сме длъжни да информираме хората, да им обясним, че на нас ни е нужна спокойна, неутрална и независима Молдова," подчерта Главата на Гагаузия.

Нима българският външен министър не е запознат с тези притеснения на Башкана на Гагаузия?! Най-малкото задължение на посолството ни в Кишинев, готвейки визитата му, е да го информира подробно за тях. И сигурно го е направило!

Тогава възниква и въпросът: „Защо всички тези неприятни страни на евроинтеграцията, с които се сблъскахме и ние, не намериха място в лекцията му в ТДУ?"

Защото Вигенин се изправи пред Тараклийската публика най-малко загрижен за по-доброто бъдеще на сънародниците ни в южните краища на Молдова. От стъпването му на поста министър на външните работи на България, та до днес, той е и си остава най-обикновен брюкселски послушник. И ЕС, а не България е неговата кауза!

Ако, това не би било така, то той щеше да направи всичко възможно да се последва примера на Румъния на отминалия евровот на 25 май и в България. А именно, да бъдат поставени българи от диаспората с двойно гражданство, макар на задни места в евро-листите на повечето наши партии така, както направиха румънските.

11 молдовци се надпреварваха за депутати в Европарламента от Румъния.

Но такива въпроси не вълнуват министър Вигенин. За него убеждаването на българите в Молдова в предимствата на ЕС стои над всякакви практически стъпки за сближаване с историческата им прародина. Но на тях им писна от фалшиви пророци!