Украинският пожар пълзи към Молдова. Доказва го последното развитие на събитията в минирепубликата.

На 7 април 2014 г. в столицата Кишинев се проведе протестна акция срещу „руската агресия" в Крим, по време на която беше изгорен портретът на лидера Владимир Путин. Митингът беше организиран от сдружението „Младежи на Молдова".

„Ние протестираме не само против руската агресия в Крим и анексирането на суверенни украински територии, но и срещу провежданата от Кремъл агресивна политика спрямо Молдова", заяви лидерът на организацията Анатол Урсу.

В същото време, както предаде УНИАН, молдовският президент Николае Тимофти разпореди молдовската армия да бъде приведена в състояние на пълна бойна готовност!

Това беше съобщено от министъра на отбраната Валерий Троенко след заседанието на Съвета по сигурността на страната.

Според Троенко събитията в Украйна правят напрегната ситуацията в региона. „Не са изключени провокации, затова армията ни трябва да бъде подготвена за тях", заяви министърът, съобщи РИА Новости.

На заседание на Висшия съвет по национална сигурност са били анализирани възможните трудности, с които страната може да се сблъска преди подписването на договора за асоцииране с Европейския съюз (ЕС).

„Ние сме длъжни да завършим процеса на подписване на договора с ЕС и да сме готови за различните провокации, които ни очакват на този етап", заяви Тимофти. Президентът на Молдова при това изрази увереност, че извънредни ситуации няма да има.

По всичко личи обаче, че президентският оптимизъм е по-скоро дипломатичен, отколкото реален. Защото след като президентът Путин подписа на 18 март 2014 г. договора за присъединяване на Крим към Русия, областта Приднестровие в Молдова също прояви интерес към промяна на статута си.

Руските привърженици в Приднестровието, което има обща граница с Украйна, изпратиха официална позиция до парламента на Руската федерация. „Отцепниците" пожелаха написването на нови закони, които биха могли да им позволят да се присъединят към най-голямата по територия страна в света.

Приднестровието е сепаратистка част от държавната територия на Република Молдова. Областта направи неуспешен опит за независимост през 2006 г., провеждайки референдум, който обаче не беше признат международно.

Областта не искаше да се отдели от Съветския съюз след неговия крах, изявявайки желание да остане в пределите на Русия.

Основните опасения на Запада са за готвена от Москва „анексия" на Приднестровието, което в част от територията на Молдова.

САЩ ще отпуснат допълнителни 10 млн. долара за сигурността на границите на Молдова, съобщи на 30 март 2014 г. помощник-държавният секретар Виктория Нюланд на пресконференция в молдовската столица Кишинев, където бе на посещение преди да дойде в България в понеделник.

Тема на разговорите на Нюланд в Кишинев е била ситуацията в региона във връзка с кризата в Украйна и проблемите в Приднестровието. „Дойдох да изразя подкрепата на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Молдова", обяви тя.

САЩ ще окажат подкрепа за реформите в Молдова, насочени към интеграцията й в Европейския съюз. „Искаме да видим тази република независима, процъфтяваща и европейска", обобщи Виктория Нюланд.

Прекалено красиво казано, за да е вярно. За всички нас, които вече сме станали жертви на „американска помощ" отдавна е ясно, че САЩ пак са измислили нещо щом дават пари. Ако САЩ дават пари, трябва добре да се помисли преди да се приемат, техните пари са такива, че са все само за тяхна полза.

От своя страна, руският министър на външните работи Сергей Лавров вече изрази своето недоволство, че „Европейският съюз планира да ускори подписването на споразумение за асоцииране с Молдова, в което за съществуването на Приднестровието дори не се споменава".

По думите му, споразумението с Молдова, аналогично на случая с Украйна, европейците се опитват да подпишат „форсирано, през лятото, докато още не са минали редовните избори" там.

„В проекта Приднестровието просто не съществува. Не съществува и споразумението с участието на Кишинев и Тираспол от 1997 г., според което Приднестровието има право на външноикономическа дейност. Случващото се около Приднестровието сега също се игнорира, а там Кишинев и новите украински ръководители фактически организираха блокада", обяви още Лавров.

„Всичко това европейските ни партньори подминават с пълно мълчание. Нещо повече, ЕС и, както разбирам, САЩ поощряват такава линия. Искаме да поговорим с тях много сериозно на тази тема, понеже те нагнетяват атмосферата около Приднестровието, като говорят, че едва ли не то ще бъде следващото. Възмутителна провокационна риторика", подчерта Лавров.

Според него всъщност те сами се опитват с практическите си действия да създадат непоносима ситуация за Тираспол в нарушение на ангажиментите, даващи на принестровците свобода в придвижването, транзита, външноикономическата дейност. „Това е възмутително, историята на нищо не ги е научила, отново се опитват да създават някакъв цирей в нашите отношения", завърши той.

На фона на всичко ставащо не може да не си спомним, че и от двете страни на Днестър живеят етнически българи. В Приднестровието те са около 20 хил. толкова, колкото са и в столицата на Молдова, и още 60 хил. в страната.

Изглежда, че това, което покойните Владо Kарабойчев и Иван Унджиев говореха още през 1991 г., сега става необорима реалност.

Понеже "русификацията" на "бежанарите" българи, изселени от Турската империя в Южна Русия (1777-1922 г.), обективно ги е запазила като български етно-фонд, именно руският език и руското гражданство вече се явяват защита срещу дискриминация и асимилация откъм Киев и Кишинев.

Сега особено в бъдещата Федеративна Украйна, но и в Молдова етно-българите започват да се услушват за руско гражданство (работа! пенсии! сигурност! самочувствие!).

Говори се, че новополучилият руски паспорт получава правителствен грант $1000, при все, че търчането за руския паспорт заедно с "прописката" („Далеч от Москва" - имаше такъв роман!) излизали $2500, а "ваденето чрез посредник" - $5000.

Дано да не скочат и "корупционните пътечки" за БГ-гражданство заради руските цени.

При всички случаи би следвало БГ-паспортът като трети да остава "затаен", давайки по този начин на нашенците - руски граждани (фактически по право те са си ачик "автохтонтно население" от  времето на Руската империя, нали?), възможност в напълно личен план да противостоят на санкциите срещу Русия.

Питам се, дали при тази ситуация правителството ще прояви разум над "взятъчната лакомия", та да отвори отново даването на БГ-гражданство, при спазване все пак на държавническото мислене?

Иначе, тази сутрин гледам по една ТV "НАТО-ястреба" Соломон Паси и изведнъж виждам, че има вероятност етно-българчетата от Бесарабия, които сега са студенти в София, да започнат да получават повиквателни от Кишинев? Това би било освен емоционално, със сигурност финансово обременяване на често двупаспортните нашенчета, нали?

Междувременно, като намалихте даването на БГ-гражданство на етно-елемента от Молдова, намаляха и пътуванията оттам. Това намали доставките на колети за бедните бесарабски българчета. Отделно молдовските митничари вече засилили тормоза да не се пращат яйца, луканки и други продоволствени стоки от българските села в Молдова към бесарабските български студентчета в България.

Но и да знаят гореизложените подробности, официалните български власти засега си мълчат. Забравиха и българите в Украйна, заради които уж беше на блиц-посещение там външният ни министър (забравих му името?!)...

И докато членовете на кабинета „Орешарски" повтарят като папагали, че Русия някого подстрекава, забравяйки, че това е патент на американците и на Запада, Великите сили правят много изгодни покупки.

Примерно и ЕС, и Русия наддават за фалирали държави (каквато си беше и нашата!), а всички знаете много добре, че фалирал субект се купува на много изгодна цена, едва ли не само с едно-две голи обещания...

Скоро се коментираше и Румъния да се включи в търговията, като „присъедини" Молдова, ама не би, заради Приднестровието.

Впрочем, когато лицемерният Запад подкокоросваше албанците от Косово и направи всичко възможно да ги отдели от Сърбия, Путин ги предупреждаваше да не изпускат духа от бутилката, защото това може да доведе до нежелателни неща. Тогава "демократите" се хилеха злорадо и плещеха за "демократичния избор на народа".

Сега за същото лицемерно реват като заклещен мъник. Те бяха причината за това цепене и то тръгна. Сега ще дойде и до тях - на ред са Венеция, Каталуния, Баските, Валонците и Фламандците, Шотландия...

И кой знае още колко други "нацепвания" се зараждат по света?

По всичко личи, че границата между двете супер държави - Русия и ЕС - ще минава по линията Рига, Одеса, през Черно море до Тбилиси. Което пак ни поставя на фронтовата линия в новата "Студена война"!

Разликата със старата е, че по разбираеми причини СССР засилваше славянския елемент в България, държеше България да има голяма, модерна и боеспособна армия. Новият господар иска точно обратното от нас.

Затова Българската армия беше редуцирана до осигуряващ политическа легитимност на операциите на НАТО контингент и вече 25 г. върви бърза дебългаризация, циганизация и ислямизация.

Приликата е, че ако оцелеем физически като народ, ще сме на страната на губещия - по стара Българска традиция.