Очакваното най-накрая се случи: Владимир Путин пристигна в София тогава, когато на него му беше удобно (с час и половина закъснение), а не когато го чакаха и така показа на всички, че именно той определя протокола.

Опита българската кухня и приобщи към ловната си колекция българска овчарка, като между другото присъства и на подписването на договорите между "Газпром" и Българския енергиен холдинг и между социалните министерства на Руската Федерация и България. Като от руска страна дори не присъства социалният министър Татяна Голикова, само нейният заместник.

"Издърпа ушите" на Бойко Борисов и компания затова, че българските военни заводи продължават да произвеждат оръжие по съветски образец без лиценз и изтъкна предимствата на неговото притежаване (което естествено струва не малко пари), на първо място тяхната модернизация.

И в действителност, ако България продължава да бълва автомати АК и боеприпаси в най-добрия случай от преди 20 години, тя ще може вече да ги продава единствено на ембаргови и воюващи страни от типа на Грузия и постоянно да се забърква в международни скандали. Докато модернизираното руско оръжие се купува дори и от НАТО-вски държави.

Не успя единствено да придвижи строителството на нефтопровода Бургас - Александруполис, но тук трябва да се имат предвид два фактора:

  1. От неговото функциониране полза би имала най-вече Гърция.
  2. За разлика от предишните си изявления, Бойко Борисов не беше толкова категоричен в отказа си от проекта, като подчерта, че "последната дума ще имат експертите". А те вече се изказаха: в брой №" на списание "Геополитика" от тази година двама преподаватели във ВВМУ "Никола Вапцаров" - професор, д.в.н. кап.І ранг Боян Медникаров и доцент, д-р Кирил Колев напълно аргументирано стигат до извода, че "...изместването на проекта за нефтопровода например към Констанца ... означава, че при разлив в румънски териториални води замърсяването ще се окаже в български териториални води и на прилежащата им брегова черта. В подобен случай е невъзможно да се контролира кризисната ситуация, а в същото време се поемат негативните последствия от нея...При договаряне за съответствие с установените екологични норми и прилагане на утвърдената практика за външен независим системен международен одит за екологична безопасност, нефтопроводът "Бургас - Александруполис" ще се превърне в най-безопасния тръбопровод в България и образец за рехабилитацията на останалите тръбопроводи".

За по-компетентно експертно мнение министър-председателят на България не може и да си мечтае! И какво следва оттук-нататък - че той и по този въпрос ще трябва да даде заден ход и в крайна сметка да подпише споразумение за строителството на нефтопровода. И не бива повече да се притеснява от външния натиск, след като зад гърба му е самият Владимир Путин.

А вътрешният натиск едва ли го притеснява: няколко депутати от ДСБ и РЗС в края на политическата си кариера и един журналист, разкрит като агент и изгонен от всички сериозни медии, поради което търси публична изява на "Орлов мост".

Що се отнася до "Южен Поток", нещата бяха казани откровено от Владимир Путин и Алексей Милер: "Ако България продължи да протака, тръбите ще минат през Румъния!"

Ясно и кратко! Траян Бъсеску, който, както и повечето съвременни румънски политици, не може да бъде обвинен в проруски, а още по-малко в прокомунистически симпатии, прояви изненадващ - за външните наблюдатели и анализатори, но логичен за неговото политическо развитие и за управлението му - прагматизъм, като си предложи услугите тръбите да минат през румънска територия.

Това щеше да донесе на страната му огромни печалби, пропуснати от България. Сега обаче е сигурно, че това няма да се случи. Все пак, няма съмнение, че Румъния ще бъде възнаградена с някакво отклонение от тръбите, което ще й помогне да преодолее последствията от кризата.

Така че и пещерният антикомунизъм, довел до разстрела на Николае и Елена Чаушеску, и изрязването на стария герб от знамето, отстъпва пред икономическия интерес.

Същото се отнася и за АЕЦ "Белене". Аргументите от всякакъв характер срещу строителството са абсолютно несъстоятелни След като вече страната ни е член на ЕС, няма защо да угаждаме на Франция и другите големи европейски държави, които нямат интерес България и съразмерните с нея страни - членки да развиват атомна енергетика.

Никак не е случайно, че Сърбия е готова да участва в този проект, докато Хърватия се отказва! От Загреб се стремят всячески да угодят на Брюксел и да не препятстват скорошното си приемане, докато в Белград си знаят, че и така скоро няма да бъдат приети и проявяват типичния сръбски инат, изразяващ се в защита преди всичко на националните интереси. Интересно ще бъде да видим какво ще решат в Скопие!

За газопровода "Южен поток", всичко е ясно. Ясно е и това, че щеше да бъде престъпление към българските национални интереси, ако Бойко Борисов не беше подписал договора! И добре, че в последния момент при него разумът надделя! Явно е в последния момент, защото според говорителя на руския министър-председател Дмитрий Песков, "правителствените ръководители на България и Русия до последния момент са продължили да обсъждат въпроси, свързани с реализацията на съвместните проекти в контекста на посещението на Владимир Путин в София".

След неговото приключване, в разговор с мене той даде специално за www.news.bg следното изявление: "Ние оценяваме посещението много позитивно! Смятаме, че са подписани изключително важни документи! Те имат изключително приложен характер! Повишават енергетическата безопасност, както на Европа, така и на Евразия!"

В допълнение към неговите думи могат да се цитират вече публикуваните изявления на Ангела Меркел за важността на "Северен поток" и Южен поток" за осигуряването на нуждите на Европа от внос на газ, на Силвио Берлускони за "Южен поток", като изключително важна стъпка в гарантирането на енергийната сигурност на Италия, и други.

Време е и домораслите примитивни русофоби да разберат, че без Русия сме загубени и в икономически, и в енергетически, и във военен план.