„Тракия е едновременно и Солун, и Комотини, и Ксанти, тя е също Делиорман - Кърджали, Вардар. Дори, ако се върнем малко по-назад, е Скопие, Прищина, Призрен, Сараево. Тракия е е жив свидетел на нашата обща история в Европа. Тя представлява цялото ни минало в този район.

И днес Тракия с Одрин, Текирдаг, Къркларели и, естествено, Истанбул се намира в центъра на всички наши отношения в района на Балканите.

Това заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган по време на предизборната си обиколка в град Кешан край турско-гръцката граница.

След изявлението на Ердоган, Гърция скочи много остро на Турция. Веднага гръцкото Външно министерство осъди изявлението, което доведе до бурни реакции и обвинения в страната, че Ердоган действа за създаване на „неоосманска империя".

Коренно различна от гръцката обаче бе реакцията на българското Министерство на външните работи. София обяви, че "за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост" и припомни славната ни история.

Изявлението на говорителя на МВнР по повод изказването на Ердоган бе, меко казано, бледо и безлично. В него имаше всичко друго, но не и позиция, която ясно да отхвърля всякакви посегателства върху териториалния ни интегритет. То бе по-скоро достойно за една колониална администрация, отколкото за една суверенна държава.

Но по-различна „официална реакция" не можеше и да се очаква, след като и кабинетът на Пламен Орешарски побърза да „подкрепи безусловно" кандидатурата на Турция за членство в ЕС, която бе подкрепяна и от правителството „Борисов". Всякаква друга „позиция" бе немислима, МВнР само, за пореден път, доказа колко голямо основание е имал Ердоган да изяви претенции към една трета от нашата територия!

Ще иска Еродаган, разбира се! Като нашите политици са неспособни, ще иска, и още как. Никой от тях не защитава териториалната цялост на България. Армията ни е в кома. Полицията и силовите служби са в постоянни съкращения. Разчитаме на охранителни и СОТ фирми. Какво друго може да се очаква?

За армията и силовите структури пари няма, но за „бежанците" се дават милиони. Как да повярвам, че България ще оцелее, като е вече обезлюдена и почти обезличена?

Никой не ни иска никъде в Европейския съюз. Премиерът Ердоган знае добре тези неща и ще дойде ден да се усети и да ни превземе. А не само части да иска.

Впрочем, интересно защо тръгналият да пазарува на едро турски премиер (Делиормана-Кърджали) не спомена в „наръчника си по география" и Бургас, и Варна. В тези две области също живее „турско" население?!

Явно Ердоган все пак държи мярка в териториалните си претенции и не иска да си разваля отношенията с „великите сили", ако трябва да използваме терминологията на 19 в., към който се опитва да се върне той.

Ердоган много добре съзнава, че ако спомене Варна с това моментално ще предизвика гнева на Русия. Защото именно при Варна се планира да излезе на сушата тръбата на така оспорвания от Брюксел „Южен поток".

Ако спомене пък Бургас, тогава се набърква между шамарите на янките, които са се обзавели не само с летище „Сарафово", но и с целия Нефтохим, от който държат половината от акциите, за снабдителна база.

Колкото и да е амбициран да възстанови „величието" на Османската империя на Балканите, Ердоган много добре си дава сметка, че може да вземе само това, което „великите сили" му дават.

Иначе току-виж му спретнали нов Берлински конгрес, както през 1878 г., и вместо да позакръгли европейските си владения Турция да вземе да загуби Югоизточен Анадол, например. Защото плановете на Вашингтон за създаването на „Велик Кюрдистан" много отдавна са в действие!

Впрочем, както неведнъж се е случвало напоследък, достойната българска реакция на външни попълзновения към държавата ни дойде от Брюксел. Евродепутатът Евгени Кирилов внесе предложение за нов параграф в тазгодишния доклад за напредъка на Турция по повод последните изявления на турския министър-председател Ердоган, съобщиха от офиса на Кирилов.

Текстът на предложението гласи: „Европейският парламент (ЕП), вземайки под внимание някои непремерени иредентистки изявления на министър-председателя Ердоган, призовава турските власти да се въздържат от провокативна реторика по отношение на региони в съседни страни, която би имала дестабилизиращ ефект върху добросъседските отношения със страни-членки на ЕС, както и по отношение на някои страни от Западните Балкани."

Проекторезолюцията ще бъде разгледана в Комисията по външни работи и гласувана в пленарна зала в началото на следващата година.

Тук обаче възниква въпросът: „Доколко Ердоган въобще го интересува реакцията на ЕП?" Защото, освен всичко друго, изказването на премиера е и звучен шамар в лицето на Брюксел, който само преди дни се договори с Анкара за договор за реадмисия и за отпадането на визите за турските граждани за ЕС след три години.

С изявлението си Ердоган просто каза на европейците - не ми трябва милостинята Ви!

За него „европейската карта" отдавна е извадена от играта. За неоосманистите, които определят външната турска политика през последните 12 години, дестабилизацията на Европа е много по-ценна от безвизовото пътуване на гражданите й.

Само разпадането на ЕС ще позволи на Ердоган и сие да възстановят властта си върху по-голямата част от европейското наследство на империята. Цел, която на ислямистка Турция се струва много по-реална, отколкото „приемането й" в ЕС!

Турската дипломация не само усърдно работи в тази насока, но вече и постигна видими резултати. Всъщност, изявлението на премиера Ердоган в град Кешир дойде в отговор на една официална българска дипломатическа инициатива.

На 6 ноември, в столицата на Европейския съюз - Брюксел, на конференция „Помним миналото, създаваме бъдеще с еврорегион Тракия", най-официално от Делегацията на българските социалисти към Европейския парламент са поискали премахване на границите в географската област Тракия, която сега е в три държави: България, Гърция и Турция, чрез създаване на нов административен район в ЕС...

Това може да стане формално, според участвалия на конференцията лидер на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, след влизането на Турция в ЕС, но за интеграцията може да се работи и чрез предприсъединителните фондове, които Брюксел отпуска на Турция, като трите държави използват европейските средства за осъществяването на различни проекти от общ интерес в региона.

„Ние избираме не омразата и конфронтацията, а решаване на общите ни проблеми чрез интеграция", добави Премянов. В конференцията участваха и евродепутатите Ивайло Калфин, Маруся Любчева, Евгени Кирилов, Антония Първанова и Илиана Йотова. Присъстваха посланиците на България в ЕС Димитър Цанчев, в НАТО Иван Найденов и в Кралство Белгия Веселин Вълканов.

В края на срещата се включи и външният ни министър Кристиан Вигенин, който декларира адмирациите и съпричастността на правителството и държавното ръководство за инициативата за обособяване на еврорегиона.

И тук неизбежно възникват серия от въпроси: „Кой упълномощи министър Вигенин да започне работа по реализиране на скандалната идея?"; „Имало ли е специално заседание по темата на Министерския съвет?"; „Получил ли е министър Вигенин лични правомощия от премиера?" и още, и още... Защото идеята, лансирана в Брюксел, е, най-меко казано, сканадална - тя е нещо повече - продажна!!!

Ако авторите й от СТДБ, и поддържащите я български евродепутати, не разбират това, то още по-зле за тях! Тъй като „отварянето на границите" на гръцка и българска Тракия към Турция означава директното им засмукване от мощната турска икономика, нещо повече - турцизирането й чрез заселването на младо турско население и превръщането на „еврорегиона" в протекторат не на Брюксел, а на Анкара!

И, ако някой изобщо досега е хранел някакви геополитически илюзии, то след речта на премиера Ердоган би трябвало да се е лишил напълно от тях!

Защото, както много точно пише гръцкият вестник „Та Неа": „По този начин Ердоган продължава с провокациите за връщане на стария, но никога незабравен план за възкръсване на „Турската република Тракия", в която освен територии от Гърция, има територии и от Южна България и Централните Балкани."

Да не забравяме, че и: „Косово е Турция; Турция е Косово!" бе част от посланието на турския премиер Реджеп Ердоган при визитата му в Прищина преди близо два месеца, във връзка с официалното откриване на новото летище „Адем Яшари", което също доведе до критики на Балканите срещу политиката на Ердоган.

И тук не става дума за „необмислени думи" на турския премиер, както твърдят някои, а за една напълно осмислена турска стратегия, формулирана още преди две десетилетия от сегашния турски външен министър Ахмед Давутоглу.

Показателно в това отношение е, че Тайип Ердоган създаде ново охлаждане на гръцко-турските отношения, което се смята за особено неприятно в момента, тъй като идва три дни преди посещението на министър Давутоглу в Атина.

За всеки трезвомислещ наблюдател след речта на Ердоган в Кешар е повече от ясно, че турците пак тръгнаха към Виена... И няма кой да ги спре?