До 2020 година 36 на сто от българите трябва да бъдат с висше образование. За това страната ни има заложен план, обяви във Варна министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

След което с нескрита горест в душата си призна, че страната ни не може да достигне планирания европейски стандарт - 40 процента от хората да са висшисти и да имат съответната квалификация.

При това положение има два варианта. Първият е 36% да станат висшисти и бройката да остане константна, а вторият -  тези, които са с по-ниско образование да се дянат някъде, докато се достигне процента.

Въпросът обаче е не колко висшисти имаме, а какво правят тези, които вече имат висше? Защото има „малката", но много съществена „подробност", че освен образование, трябва да се осигурява и работа на образованите. А има толкова много висшисти, работещи като продавачи и сервитьори.

На запад компаниите непрекъснато следят и търсят млади и перспективни кадри, които получават отлични предложения за работа още преди да са се дипломирали, а тук се налага висшистите да ходят и да се молят на някоя фирма да ги вземе на работа и да трупат стаж, работейки за 400-500 лв!

Причината за това е, че представителите на българския бизнес грам не ги интересува какви хора излизат от университетите. Нещо повече, бизнесът дори няма свои хора там, за да видят как върви процесът на обучение и евентуално да набелязват студенти, които след време да им бъдат полезни.

Разбира се, бизнесът в България винаги ще бъде претенциозен, щом става дума за кадри и заплащане, но нали знаете „принципа", който следва - ако може да си по-образован, ама да ти даваме по-малко пари.

Ако бизнесът у нас погледне малко по-стабилно към образованието и вкара свои хора във ВУЗ-овете - най-малкото като свои наблюдатели - и студентите ще знаят за какво учат, и бизнесът ще може да си набира кадри още "във въздуха"!

Защото все пак българските студенти учат, за да бъдат в полза на родния бизнес, не на сомалийския! Нали, така? Дори и за лекарите и учителите има бизнес! Частни болници, частни училища... тези неща отдавна не са нещо ново в България!

Колкото до държавните институции, нещата според мен стоят по абсолютно същия начин. Няма никаква разлика! Още повече, че там има прекалено много хрантутници и не им трябват чак толкова кадри!

А и ако повече фирми взимат младите кадри направо от университета, много по-голям ще бъде напливът към учебните заведения.

Познавам много хора, които нямат висше образование, защото като виждат как голяма част от висшистите са без работа или изобщо не работят по специалността си, не са стимулирани и смятат, че просто ще си загубят парите.

Така не се привличат кадри!

Впрочем, ако икономическата среда и качеството на живот в България рязко се подобри, висшистите могат да станат 36% и от догодина. Достатъчно е да се върнат българите с висше образование, които работят като черноработници из Европа. Много от тях са кадърни и са били блестящи студенти по времето, когато в България образованието имаше някакво ниво.

Но проблемът е и в количеството и качеството на българското висше образование - куцо, кьораво и сакато влиза да учи в "университет" - нали си плаща, без значение, че не може да брои до 10. Отделно, че качеството е паднало до толкова, че оставят студентите на самотек!

Да, 36% трябва да са с висше образование, но къде ще е получено това образование? В "елитни" ВУЗ-ове от сорта на нароилите се десетки абревиатури, завършващи на „У". Как ви звучи юрист или архитект, завършил във ВСУ, примерно? Аз лично никога не бих се доверил на такъв. Добре, че не се учи медицина в свободните университети...

А и като станат висшистите 36 на сто - какво? Ще престанат ли да се провеждат чужди семинари и обучения на "студенти" по медицина, трети-четвърти курс в България, които не правят разлика между черен дроб и жлъчка? И, които са неспособни да напишат правилно думата „неВрология"?! И твърдят, че тя е съвсем същата като „неФрология4?! И децата знаят разликата между двете.

Проблемът у нас е и, че държавата не стимулира младите да завършват висше образование. Нито им дава нормални стипендии, нито им осигурява реализация след това. Единственото осигурено е една диплома, на която пише, че Драган или Петкан е завършил еди какво си висше образование.

Резултатът е, че абитурентите ни правят и невъзможното, за да следват в чужбина. И съвсем правилно. Това е единственият им шанс! С българска диплома освен пано на стената да си направят, друго не им остава.

Пък и като кадър на един от най-големите „молове за дипломи" у нас, министър Игнатов много добре знае, че висше образование може да получи всеки, който има средствата да си го купи.

Плащаш и си вземаш „виШе". Толкова неграмотни „виШисти" раждат „университетите" ни, че по-добре да се обяви, без изпит за кандидатстване, една такса за "виШето" (примерно 30 хиляди!) и който има нужда, да си заплати и да му се издава диплома - я по "Финанси", я по "Социални дейности"...

Хем ще се пълни легално бюджетът, хем и няма да губят време "кандидатите"! Ще има дипломи за всеки. Даже и по две, и по три парчета ще си купуват разни комплексарчета, миски и прочие, които иначе не стават и за пети клас.

Не по-малък проблем на висшето ни образование е, че самите „университети" се превърнаха в бизнес фирми. Не ги интересува колко образовани млади хора излизат с диплома, а колко пари ще съберат от семестриални такси.

Ако стане твърде напечено, ще изключат някой друг студент като изкупителна жертва и пак се ще концентрират над основната си цел - парите.

Впрочем, за какво образование и грамотност говорим, когато самите служители във висшите учебни заведения, имам предвид инспекторките, карат завършващите, при получаване на дипломата си, да вписват в книгата - ВзЕмах диплома за висшО!
Е пъ, те така, Фсеки шЪ взима диплома за висшО!

Затова висшистите у нас имат нужда да се отсеят! Сегашната система позволява на много хора да минат "между капките".

Университетите в България бликат „дипломанти" с почти нулеви „познания", които впоследствие си намират работа с връзките на мама и татко. А тези, които са истински качествени кадри, остават по-назад в „класацията" и в един момент се чувстват принудени да емигрират в друга държава.

От страната ни вече 22 години изтича българският потенциал, чийто носител е човек, а не асфалт. Но как това може да го разбере човек, пък бил той и премиер, който е подвластен на собствените си комплекси?

Явно е, че просветният министър иска да се хареса на Бойко Борисов, доразвивайки тезата му, че до 10 години България трябва да произведе толкова много доктори, че да залее с тях Стара Европа. Но засега вместо с доктори България залива Европа предимно с цигани, които периодично ни ги връщат!

Безспорен факт е също така, че приоритет на една съвременна държава е образованието! Но у нас е точно обратното - първо градим инфраструктура, а после, ако някой е оцелял, евентуално, може да поиска да учи!

Що се отнася до това, че сериозният демографски проблем ще се отрази и на броя на висшистите, не знам как този проблем се вижда „отгоре", но „отдолу" решаването му изглежда в такава последователност:

Най-напред Игнатов, с неговите колеги министри, да се погрижат за демографските процеси, след това за физическото и психическото здраве на българите, а после и за основното и средното образование.

Колкото, до висшето, то ще се оправи, когато управляващите престанат да правят бюджета на МВР един милиард, че и отгоре, а парите за образование, здравеопазване и култура - по половин лев! И когато най-после узреят и закрият поне половината от тези измислени "университети", пълнещи България.

Затова вземете се в ръце, министър Игнатов! И не ставайте публично за смях...