Хареса ли ви възгласа "Мисията изпълнена!" на Джордж У. Буш, произнесен на 1 май 2003 г. от борда на американския самолетоносач "Ейбрахам Линкълн" и вдъхновен от падането на иракския тиранин Саддам Хюсеин? Вероятно ще се зарадвате и на "Ние спечелихме", туитнато в петък във видео от Доналд Тръмп, който, противно на мнението на всички, разпореди изтеглянето на 2000 американски войници, дислоцирани в северна Сирия.

Както заклинанието на Буш младши вече 15 години не успява да сложи край на хаоса в древна Месопотамия, така и победата, за която претендира бившият магнат на недвижими имоти, не бие траурните камбани за Ислямска държава, коментира френското издание L"Express. Несъмнено ДАЕШ е загубила, с изключение на няколко островчета, своите териториални светилища в иракско-сирийското пространство. Но нейният капацитет да вреди остава, както го потвърждава в Близкия изток и другаде, постоянната терористичната заплаха.

Вечното предателство към кюрдите

Едно е сигурно: тази бомба подхранва жалкия сериал made in USA - предателството към кюрдите. През 1991 г., след като подбуди бунтовническата "пешмерга" в иракски Кюрдистан по почина на "Пустинна буря", Вашингтон изостави своите "протежета" в името на императивите на "реалполитик ". Този път наемателят на Белия дом предава съюзниците от милициите YPG ("Отряди за защита на народа"), ангажирани в северната част на Сирия срещу джихадистите от Ислямска държава, на произвола на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Последният мечтае за разширяване на "зоната за сигурност", установена на южния му фланг, и се закле на 17 декември за десети път да "се отърве" от бойците, причислени към ранга на "терористи". Ако в такъв контекст Тръмп искаше да хвърли кюрдските бунтовници в ръцете на Башар ал-Асад, той не би направил друго. Между другото, трябва да се отбележи, че републиканската администрация става все по-откровена за оставането на алауитския военнопрестъпник на власт.

Стратегическа несправедливост

Обратът на Тръмп по отношение на сирийския хаос, в сравнение с предизборната кампания през 2016 г., има с какво да замае главите. Но тази сензационна маневра заслужава да фигурира на видно място в aнтологията на геополитическите несправедливости. Защото 45-ият президент на Съединените щати, глух за предупрежденията на своя антураж, включително на секретаря по отбраната Джим Матис, предлага на предполагаемите си врагове неочакван подарък за Коледа. Сега Русия повече от всякога ще бъде с развързани ръце в левантинския протекторат, а наследникът на Барак Обама се лишава, без възможност за компенсация, от инструмент за натиск върху черната овца Иран. Още по-парадоксално е, както подчертават сирийските демократични сили - партньор номер едно на антиджихадската коалиция, че такова отстъпление предлага на ДАЕШ възможността да се възстанови или дори да предизвика нова офанзива. "Тази грешка, пророкува републиканският сенатор от Флорида Марко Рубио, ще преследва Америка в продължение на години." 

Франция остава "за момента"

Постановеното отстъпление на Доналд Тръмп ще окаже ли влияние на позицията на Париж? В близко бъдеще, не. В четвъртък министърът по европейските въпроси Натали Лоазо заяви, че Франция "остава" военно ангажирана със Сирия, поне "за момента". Във вторник френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан издигна до степен "абсолютен приоритет" унищожаването на най-големите клетки на Ислямска държава. Задачата, очевидно усложнена от прибързаното заминаване на специалните сили на американската армия, е прелюдия към неизбежно изтощаване на наличното разузнаване