Прав е шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров като казва, че историята с поисканата оставка на управителя на НЗОК проф. Петков Салчев е дежа вю. Той едва ли има предвид предсказуемите действия на съсловната организация, но и у нас, зрителите, чувството е същото. И причината е все една и съща - спестените пари, които Касата не иска да даде на болниците и извънболничната система, защото, както казва управителят ѝ, тя плаща за "извършена дейност".

Ако се върнем година назад, ще си спомним, че в края на октомври 2021 г. вълненията бяха същите. Тогава от съсловната организация съобщиха, че "от цялата страна валят искания за оставка" на шефа на здравния фонд. Мотивите бяха абсолютно същите - спестените средства на НЗОК да бъдат разпределени в системата. От БЛС дори разработиха методика за харченето на тези пари - кой колко да получи от болничната и извънболничната помощ - един вид бонуси, формулирани като "допълнително заплащане".

Защо се стигна до тази реакция - защото отнеха парите за ковид, които се раздаваха по герберско време, а като си дал веднъж, трудно можеш да вземеш обратно. При Борисов такива вълнения нямаше, там решенията се вземаха еднолично и нямаше никакво значение какво пише в нормативните документи. Изреве някое съсловие, той казва на Ананиев "дай им пари" и проблемът е решен с няколко финансови еквилибристики на бюджетаря Киро, както нежно го нарича генерала му.

През октомври 2021 г. обаче парите вече не се раздаваха от Борисов. Служебното правителство на Радев се оглавяваше от Стефан Янев, здравен министър беше Стойчо Кацаров и харченето на спестявания на Касата беше по-сложно.

През същата година конфликтът между Салчев и Лекарския съюз започна още през лятото, когато Касата реши да провери как болниците са разпределяли средствата за ковид. Заговори се за фиктивни диагнози и източване на фонда, избухна скандал в Пирогов, цитираха се едни 11 млн. и 100 хиляди лв, които болницата била надвзела. Тогавашният здравен министър Стойчо Кацаров уволни директора на болницата проф. Асен Балтов.

Вълненията в "колегиите от цялата страна", както бяха обявили от съюза, бяха коментирани от Салчев с думите: "Не видях нито един аргумент за моята оставка. Има обаждания от централата на БЛС до регионалните колегии да подават идентични декларации."

И като че ли скандалът спря дотам. За резултатите от проверките в останалите болници остана ехото от него.

Преди същата 2021 г. съсловната организация стигна и по далеч от искането на оставка и прекратяването на преговорите с НЗОК - сезира прокуратурата, ДАНС, АДФИ за незаконосъобразни действия от страна на ръководството на здравния фонд. Особен ефект от сигналите им нямаше, вероятно целта е била по-скоро създаване на напрежение, отколкото очакване на реален резултат.

Салчев контрира, че проблемът му е, че не казва всички неща, и подхвърли, че за него преговорен процес "не е разговор в една стая с чаша уиски, а след това управителят като секретарка да оформя решенията".

Преговорите между съюза и фонда отдавна куцат - случи се дори членовете на УС на БЛС да си тръгнат демонстративно от среща, защото са били накарани да стоят в чакалнята (като пациенти) докато Надзорният съвет на НЗОК все още се съвещава.

От съсловната организация отдавна се дразнят на "високомерното отношение" на Салчев и Надзорния съвет и при всеки удобен случай подчертават, че са равноправен партньор в преговорите по подписването на Националния рамков договор - документът, който определя на кого за какво и колко ще плаща Касата.

И след краткото дежа вю сме в 2022 г. НЗОК отново има спестени пари, а Лекарският съюз отново иска те да бъдат раздадени в системата, вместо да прелеят в следващата година, каквато опция според управителя на НЗОК не съществува. По думите му тези пари "могат да бъдат прехвърлени авансово към болниците за следващата година".

Колко точно са спестените пари на Касата е трудно да се каже, защото се цитират различни цифри, но най-често споменаваната е 200 млн. лв. заедно с резерва ѝ.

Неотдавна от БЛС изнесоха прогнозни данни, според които към 31 декември 2022 г. икономиите на НЗОК ще достигнат 340 млн. лв. с неразпределен резерв от 170 млн. лв.

Както става ясно сумата е солидна и обяснимо апетитите към нея са много. Как плаща Касата на болниците е обяснено отдавна, но не пречи да си припомним. Здравният фонд се разплаща с лечебните заведения на база отчетени клинични пътеки. Клиничната пътека съдържа сумата, която покрива лечението на пациента. Цените им се договарят с подписването на Национален рамков договор между БЛС и НЗОК. По стара порочна традиция парите за заплати на медицинските служители са част от тези пътеки. Експерти от сектора от години обясняват, че тази практика е неефективна, че има нужда от методика, по която да бъде остойностен трудът на хората в сектора, но това досега не се е случило. Затова всяка година по това време (а и не само) се водят преговори за увеличаване на цените на пътеките, за да се вдигнат заплатите на служителите.

През тази година това вече се случи веднъж, но стана ясно, че близо половината от болниците не успяват да постигнат заплатите до нивата, договорени в Колективния трудов договор. Това е така, защото голяма част от многото ни болници нямат пациентите, които могат да им осигурят парите за тази цел. Ясно е също, че една областна или общинска болница не прави сърдечни и мозъчни операции, а работи по евтини клинични пътеки, и след покриване на разходите за дейността ѝ, не остават пари за повишаване на заплатите.

Салчев е прав да твърди, че той няма ангажимент към доходите на здравните служители, че това е отговорност на управлението на болницата, която сключва Колективен трудов договор с хората си и поема отговорност за възнагражданеията им. Истина е обаче и че те нямат друг солиден инструмент за заплащане, освен парите от пътеките. Тазгодишната инфлация допълнително утежни ситуацията до степен да изреват и частните болници, макар че техният плач е по-различен.

Заплатите на по-голяма част от работещите в здравеопазването безспорно са ниски. Да, увеличение е необходимо, но като всичко друго у нас и то става на парче, ден за ден, с временни решения. На всички, които имат отношение към сектора е ясно, че системата трябва да се реформира. И зад това банално твърдение се крие последователна политика, каквато честата смяна на правителства не може да осигури. Предвид качеството на тези правителства, задачата става още по-трудна. Затова проблемът на Лекарския съюз не е Салчев.

Компромисът, който предлага НЗОК тази година, е увеличение на клиничните пътеки с 8%. Това обаче не са процентите, които очакваха от БЛС, което ги подпали да искат оставки и да откажат за подпишат анекса към рамковия договор, който узаконява увеличението.

Действията им не са изненада за Салчев, който още преди месец прогнозира, че оставката му ще бъде поискана. И той, и съсловната организация са наясно какъв ще бъде развоят на събитията оттук нататък. Ще се надлъгват известно време и ще вдигат пара. После ще се намесят нашите популисти политиците, парите ще бъдат раздадени и всички ще посрещнат щастливи Новата година. Малко съспенс в навечерието на празниците не вреди. Догодина ще му мислим.