Откакто сме влезли в пандемията от COVID-19 ни обясняват едно и също - важно е да издържи здравната система. В безкрайните часове на брифинги, дори в премиерските монолози здравната система и нейното издържане бяха основна тема. Едва ли има някой, който да не е разбрал какво означава да издържи здравната система - да има кой и къде да ни лекува, ако караме коронавирусната инфекция не като малко по-специален грип (според 43% от българите), а като заболяване, което поразява трайно органи и системи в тялото ни.

Как да се ориентираме дали здравната система издържа или е на път да изпуши?

На този въпрос имаше много верни отговори, давани както от щаба, така и от неговите противници - едни измерваха броя заразени на 100 000 души, други препоръчваха да следим колко пациенти са в интензивни отделения, трети съветваха да броим починали със или от коронавирус.

След месеци на извънредно положение, щабът даде пресконференция, така да се каже на "100-те дни", и шефът му изчете доклад за ситуацията до момента. Така разбрахме, че пикът на пандемията у нас е бил на 25 април, когато е имало 90 заразени за ден, а в седмицата 20-26 април регистрираните случаи са били 433 общо. Втори своеобразен пик, пак според доклада, сме отбелязали в средата на май, когато по друг критерий (смъртност) е имало 20 починали за седмица.

С тия "шокиращи" резултати ние приключихме с извънредното положение и пиковете му и влязохме в софт варианта - извънредна епидемична обстановка.

След няколко противоречиви и взаимноизключващи се заповеди на здравния министър отворихме всичко и навсякъде.

Няма тягостни брифинги, няма щаб, няма генерали, дори здравният министър е нов.

И ето че заболеваемостта у нас ненадейно започна да спада и се сниши с 20% по думите на доц. Кунчев. Няма вече и пикове, макар че 433 новозаразени ги правим не за седмица, а за два дни, а броят на починалите за 7 дни през април ги правим за денонощие. Вече не се чуват толкова сериозни съмнения за издръжливостта на здравната система. Новият ресорен министър каза, че сме подготвени, системата ще се справи и за по-сигурно обяви едни 250 млн. лв. допълнително, "за да се гарантира устойчивостта". Иначе казано - да потушим евентуално недоволство сред медиците, че идва есен.

Тъй като финансовите мерки винаги са най-стимулиращи сега можем да сме спокойни, че ще има кой и къде да ни лекува, за разлика от април-май.

Дали?

Вчера здравният министър и главният здравен инспектор посетиха МБАЛ Добрич и констатираха, че там нещата са зле. Сериозно? Ами те са зле от месец, да не кажем повече. Директорът на лечебното заведение още в началото на юли обясняваше, че не достигат медици и накрая го докараха дотам две гастроентероложки да лекуват пациенти с ковид, защото няма кой.

Точно като в общинската болница в Пловдив, където с коронавируса се бореха една лекарка и две медицински сестри. Или като в Благоевград, където имаше 7 души в интензивни отделения срещу 15 в столицата по същото време и се наложи да се разкрият отделения в общо 4 болници, за да се покрие нуждата от легла. Или може би като в Габрово, откъдето също предупредиха за изчерпване на капацитета в общинската болница. Да не се връщаме на Видин, които първи поведоха негативната статистика на неиздържалите натиска на инфекцията лечебни заведения.

Навсякъде анализите показват едно и също - медиците работят на няколко места, за да формират приличен доход, и това създава опасност от пренасяне на инфекцията; въпреки уверенията, че навсякъде в страната са снабдени с предпазни средства, те не достигат; има сериозен дефицит на медицински кадри и колкото и легла да разкрием по план Б, С и Ер малък, няма кой да ги обслужва, защото отдавна сме оглозгани откъм специалисти след години некадърна политика в здравния сектор.

Ама имало един инфекционист, който се мернал в Добрич, обаче не могли да го мотивират да остане и заминал да работи в Разград, научихме вчера. Ето този немотивиран инфекционист щеше да реши кадровия проблем в Добрич и сега нямаше да са на този хал. Всъщност дори самият главен здравен инспектор призна, че такива специалисти я има 300 в цялата страна, я не. Кого да мотивираш?

Сега ще гарантират устойчивост на системата с 30% (някъде с по-малко) увеличение на заплатите в бранша. Всъщност и те няма да достигнат до всички, както обясни преди дни председателят на Сдружението на общинските болници, на които трябваше да им "дадат" 19 млн. лв., но по думите му са се оказали 6 млн. Междувременно, както разбрахме по време на последния парламентарен контрол, болниците имат вече близо 700 млн. лв. дългове и 160 млн. лв. просрочия. Същевременно всички се ослушват подписаха ли най-сетне анекса към Рамковия договор, с който клиничната пътека за лечение на коронавирус става 1200 лв., защото увеличението й все още не е факт, а по други пътеки няма кой да се лекува.

Да не говорим за това как се стимулират медиците на първа линия, какви са критериите за споменатата линия и изобщо коя линия е първа. Ако питаме общопрактикуващите лекари, тази формулировка само поражда напрежение в системата. Те пък на коя линия са изобщо не е ясно.

И насред тоя очевиден хаос властите по места са оставени да се оправят сами. Оп, не е точно така - "делегираха" им по-големи права да налагат допълнителни ограничителни мерки при нужда. Понеже в национален мащаб мерки вече почти няма.

Нямаше как да не изроптаят кметове при това нагло измиване на ръце. Значи, централно ще махнем всички ограничения, ще пуснем хората в нощните заведения и по стадионите, всеки ще минава границата ни както и когато си ще едва ли не, а на регионално ниво - да затягат мерки. Че кой ще ги вземе насериозно? Премиерът и щабът нали разрешиха?!

Всъщност не е ясно в момента има ли щаб. Уж мандатът му беше до 31 декември, но се поразбягаха. Напоследък здравният министър се консултира с експертни съвети. Имаме и единен информационен портал с динамична карта на разпространението на инфекцията в страната, която на практика е статична, но наляха още 2 млн. лв. за системата, да я оптимизират. Та в тази система, като погледнеш, бързо можело да се ориентираш къде колко са заразените, колко са в болници, изобщо всякаква полезна информация. Така казал и шефът на РЗИ Пазарджик, когато кметовете на Мало Конаре и Юнаците обяснили, че се изтърва контролът на заразата и не знаят колко са болните в селата им - "всички имат достъп до националната система и всеки трябва там да си следи нещата"

Това ни остава - да си следим нещата, пък дано здравната система издържи.