Ако някой проследи по-отблизо кой от министрите на здравеопазването е отчел най-голяма активност (не казвам свършил работа), сигурно ще остане с впечатление, че най-трудолюбиви са служебните. Идват с хъс, оплюват предшественика си, започват едни безкрайни проверки по болниците; кипи от законодателна инициатива, при липсващ парламент; обясняват как всичко в системата е потънало в застой; някои се заиграват с вечната тема "национална детска болница"; и накрая си отиват, изпълнили заръката на този, който ги е назначил. Един вид ние сме дотук, свършихме каквото можахме (най-често нищо полезно), то и не можем да свършим кой знае колко без Народно събрание, но имахме желание.

Не е по-различно и с новия служебен здравен министър. Какво трябва да свърши той за тези 2-3 месеца, през които оглавява министерството? Най-неотложна като че ли е подготовката за изборите и новата учебна година - там хоризонтът е най-къс.

Но вместо да се захване с неотложното, д-р Меджидиев създава работна група за остойностяване на медицинския труд. Не че няма нужда от актуализация на заплатите в сектора, но на всички е ясно, че за тези три месеца въпросната работна група няма да изработи кой знае какво, а дори да се случи, няма как да стане факт.

В същото време наредбата, с която се регламентира издаването на е-направления за бърз антигенен тест от личните лекари, все още не е обнародвана в Държавен вестник. Казват, че това ще се случи в началото на другата седмица, ще почакаме още малко явно. Ще почака и анексът на Националния рамков договор, в който освен безплатното тестване, се регламентират плащания на още куп други здравни услуги, които няма как да да се случат. Защото, всички нормативни документи, които касаят плащанията в анкеса трябва да са факт.

Както разбираме заради една нищо и никаква наредба от три изречения, която не е обнародвана, въпросният документ още не е подписан. А в него има промени, които засягат немалка част от гражданите. Като новите изследвания в профилактичния пакет, парите за който бяха гласувани с актуализацията на Закона за бюджета на НЗОК. В този пакет вече са включени ехографията на млечната жлеза и феталната морфология. Важни изследвания, тъй като с ехографския преглед може да се установи наличие на доброкачествени или не образувания в гърдата. Да не говорим за феталната морфология - изследване, с което се проследява развитието на плода при бременност, състоянието на плацентата, наличието на някакви малформации при бебето, още докато майката е бременна.

В анекса е предвидено здравният фонд да заплаща и изследване, с което се установява образуват ли се кръвни съсиреци в кръвоносната система. При толкова преболедували коронавируса едва ли е необходимо да се обяснява колко важно е това.

Анексът регламентира и заплащането на нови молекули за децата с диабет; увеличава се стойността на клинични пътеки за операции на деца с вродени сърдечни аномалии; тестването за хепатит Б, С; тестването за поносимост към упойки; прегледите и изследванията за здравнонеосигурени бременни жени и т. н.

Има и други промени в полза на пациентите, но за къде да бързаме?

Междувременно д-р Меджидиев тръгна да обикаля болниците. През последните години от посрещане на здравни министри в лечебните заведения нямат време да си свършат работата, за която все още не получават толкова, колкото заслужават. Служебният министър обяви предварително, че това няма да са проверки, а посещения за запознаване с проблемите. Той ли не ги знае, след като идва от същата система? Какъв е смисълът на подобни обиколки?

От последните му визити разбрахме, че колегите му се справят добре по места, но проектът за обновяване на Спешната помощ е бил "неглижиран". Разбираема е атаката към предишния здравен министър Сербезова, която беше номинация на "Продължаваме промяната", но в усърдието да убедим всички, които не обичат Радев и правителствата му, колко некадърни са другите, стигаме да нелепи обвинения.

Съвсем естествено, предшественичката на Меджидиев Асена Сербезова реагира и обясни каква точно е историята около "неглижирането" на проекта за Спешната помощ. Както става ясно от публикацията ѝ в социалната мрежа, този проект е трябвало да започне през 2014 и да приключи през 2020 г. Той обаче стартирал едва през 2018 г.

"През 2014 г. до ноември месец, министерството се управлява от служебен министър, през 2017 г. - също, както и още две служебни правителства през 2021 г. Само напомням... Обаче видите ли, за неизпълнението на проекта били виновни последните месеци от този 9 годишен период... Явно оправданието с "последната година" е някаква мантра...", коментира Сербезова.

Наследникът ѝ призна все пак, че за да не загубим този проект е нужно дофинансиране, едни допълнителни 6 млн. лв., защото междувременно цените на строителните материали са се повишили. Ами..., случва се за 9 години и предвид пандемията и започналата война.

Меджидиев обеща да направи каквото може без парламент и за трансплантациите. Отсега е ясно, че то не е кой знае какво освен решаването на някои "организационни проблеми" и "нормативни промени". И той хвърли око на Наредбата за специализациите, която се влачи от няколко министъра насам и едва ли не ще бъде довършена през неговия тримесечен мандат. Въпреки че желание за по-добри условия за специализантите, ясни правила за конкурсите, обезпечаването на специалисти в неатрактивни райони има.

Той заяви готовност дори да "обърне внимание" на социалнозначимите заболявания и високата смъртност от тях. Да не говорим за въвеждането на диагностични-свързаните групи на мястото клиничните пътеки - реформата във финансирането на болниците, която от години всички припяват, но никой не е осъществил.

Тези примери са чудесна илюстрация за губене на време и безсмислено говорене срещу предшественика, с което нищо в системата не се променя, само "кучетата лаят".

Така ще е още месец и нещо, докато дойдат поредните избори. После вероятно ще се окаже, че не сме съвсем подготвени за следващата вълна на ковид, защото служебният екип е бил зает с предизборна кампания на гърба на пациентите.