Гърция отново е във фокуса на медиите. За пореден път. Да погледнем - къде с насмешка, къде сериозно, към тази поредна гръцка драма.

Гърция размаха пръст на ЕС, не иска да се превръща в човешки „склад”

Гърция размаха пръст на ЕС, не иска да се превръща в човешки „склад”

Гърция повече няма да приема споразумения

Гърция отзова посланика си в Австрия. Причината е среща с балканските държави, на която самата тя не бе поканена. По-рано Австрия взе решение да ограничи приема на мигранти, което гърците разчетоха като ход, който е насочен срещу тях.

Гърция отзова посланика си в Австрия

Гърция отзова посланика си в Австрия

Заради срещата във Виена с балкански държави, включително България

Факт е, че по-голямата част от "бежанците" влизат в Европейския съюз точно през Гърция. За това и Европейският съюз неколкократно отправяше призиви южната ни съседка да затегне граничния си контрол.

ЕС с ултиматум към Гърция - или затяга контрола върху мигрантите, или е аут от Шенген

ЕС с ултиматум към Гърция - или затяга контрола върху мигрантите, или е аут от Шенген

Ултиматумът изтича след три месеца

В интерес на истината, още преди бежанската криза, многобройни нелегални мигранти пристигаха в ЕС точно през Гърция. На няколко пъти бе намеквана и хипотезата, че България и Румъния не стават част от Шенгенското пространство, за да се избегне възможността стотиците хиляди нелегални мигранти да заминат към Западна Европа по суша, нещо което е невъзможно към днешна дата.

На фона на дрязгите между Гърция и останалите страни членки на ЕС, редно е да подчертаем, че единствената изцяло затворена граница вътре в съюза бе тази между Гърция и България. И то заради гръцките фермери, които по традиция, нямайки какво да правят през зимните месеци в началото на годината, решават да поиграят сиртаки точно на граничните пунктове.

Затова и жалбите на Гърция, че Европа затваря границите си, звучат някак нелепо, неистински и лицемерно. Гръцкото правителство един месец не е в състояние (или няма желание) да отвори границите си с България, използвайки исканията на фермерите, за да рекетира за пореден път другите страни членки.

Предстои да видим, дали българските превозвачи ще изпълнят заканите си за контраблокада на границата тогава, когато гръцкият туризъм ще разчита на българските туристи.

България готви страшен контраудар срещу гръцките фермери

България готви страшен контраудар срещу гръцките фермери

Поставихме ултиматум до понеделник да прекратят блокадата

Ако това обаче се случи, гърците могат да се възползват от така създадената ситуация. Огромната леглова база на полустров Халкиди, която ще остане празна заради липсващите български туристи, може да бъде превърната в бежански лагер.

Ако пък Атина приеме закон, сходен на този в Дания - да прибират ценностите на "бежанците", могат спокойно да решат и дълговата си криза.

В Дания влезе в сила законът за изземване на пари и ценни предмети от мигрантите

В Дания влезе в сила законът за изземване на пари и ценни предмети от мигрантите

Един мигрант има правото да запази 1340 евро

А ако гърците се чудят с какво да изхранят "бежанците", тук е моментът да се включат гръцките фермери, които понастоящем пийват на Промахон.
Сигурни сме, че те ще бъдат солидарни и през лятото ще отделят съществена част от продукцията си, за да помогнат на хората в нужда. Още повече, че камионите с продуктите им така или иначе няма да бъдат допускани в България.

И ако гръцката наглост няма край, то вероятно едно кризисно лято за туризма и селското им стопанство, в крайна сметка, може да ги отрезви. Надяваме се, но доколкото познаваме гърците - надали.