Във време, когато в цивилизования свят жените раждат танцувайки или във вода, у нас продължават да "скачат" върху родилката, за да изродят бебето по "естествен път". Доказва го и поредният смъртен случай, следствие от прилагането на варварския метод, известен като прийом на Кристелер.

Всъщност в много страни той е отречен, в Австралия дори подсъден, но у нас все още се практикува масово (според твърдения на акушерки). Отречен е заради големия брой усложнения, които предизвиква. Прилага се обикновено, когато родилката не може да напъва, а бебето има нужда от кислород и раждането трябва да се ускори. Оказва се обаче, че у нас този метод се използва и когато екипът, който води раждането, е по-нетърпелив и няма нерви да изчака естествения ход на процеса. Затова акушер-гинекологът притиска с ръка дъното на матката към влагалището, когато жената има напън, за да излезе по-бързо бебето.

Специалистите, които отдавна са отрекли прийома Кристелер, твърдят, че той е травмиращ както за майката, така и за детето. Сред най-честите усложнения са счупване на ребрата, разкъсване на черния дроб, отлепване на плацентата, разкъсване на влагалището, емболия. Травмите за плода са не по-малко зловещи - може да има нарушаване на кръвоснабдяването на мозъка. Вследствие на тези усложнения може да настъпи смърт на майката или на бебето. Както се случи с 33-годишната Ренета Томова, която иначе имала абсолютно нормална бременност. Докато не попаднала в Родилното отделение на Сливенската болница.

Аутопсията ще покаже дали начинът, по който е било водено раждането, е причинил смъртта й или влияние са оказали двете придружаващи заболявания, за които споменава шефът на отделението д-р Юлия Бянкова. Каквито и да са констатациите на започналия медицински одит, налице е смърт на родилката, а детето, извадено с ужасяващия "висок форцепс", се съвзема след мозъчен оток и пареза на едната ръка. Раждането продължило повече от шест часа и ако се вярва на близките, които чакали отвън, и на споделеното от жената преди да почине, няма нищо общо с хуманната медицина.

Преди три години, при подобен инцидент в Тетевенската болница почина новородено момиченце. След няколко часа опити да го извадят по "естествен" път било направено секцио, но детето, твърде увредено от предходните манипулации, починало два дни по-късно в Плевенската болница. Двама лекари подадоха оставките си - хилаво възмездие за загубата на 23-годишната майка и близките й.

Този случай даде повод на сдружение "Родилница" да поиска в отворено писмо до министъра на здравеопазването (тогава Петър Москов) да бъде забранен методът на Кристелер. На спешна среща те предложиха да бъде анализирано състоянието на родилната помощ у нас, да се предприемат конкретни стъпки за превантивни мерки, за да не бъдат нарушавани правата на майките и бебетата по време на раждане. Настояваха да започне мащабна информационна кампания сред медицинските лица, за да бъдат обсъдени параметрите на информираното съгласие, което подписва майката преди раждането, с участието на пациенти и юристи. Изразиха готовност да сътрудничат, настояваха да бъде създадена наредба, която постановява, че родилката има право да бъде безплатно придружена от близко или доверено лица, което да съблюдава спазването на правата й.

Три години по-късно Кристелер все още се прилага масово. По родилките продължават да скачат, в много от болниците отношението към тях е унизително и обидно, а придружителите са все така платени.

От сдружение "Родилница" поискаха един доказано варварски метод да бъде забранен, което не се случи, но по-тревожното е, че през февруари тази година бе приет медицинския стандарт по акушерство и гинекология, в който старателно са упоменати всички изисквания за оборудването на АГ клиниките, нивата на компетентност и дефинирането на "плод", "аборт" и "биологичен отпадък." По методите на водене на раждане промени няма, което означава, че прийоми като този на Кристелер, ще продължават да се прилагат напълно законно. Вероятно уточняването на начините за водене и обезболяване на едно нормално раждане биха могли да бъдат предмет на стандарт по акушерство, за какъвто настояват от Алианса на българските акушерки, но такъв не съществува дори на ниво проект. В него биха могли да се въведат съвременните методи на безболезнено раждане и да се отрекат съществуващите, които нямат нищо общо с хуманността. Защото термини като "метод на Кристелер", "форцепс" и "вакуум-екстракция" едва ли звучат естествено на някого. Иначе се възмущаваме, че над 40 % от българките раждат с Цезарово сечение.

Справедливостта изисква да споменем, че в престижните здравни заведения бременните имат план за раждане. Раждат в присъствието на партньора си, на дула или близък. В някои по-напредничави практики могат да го правят и във вода, или пък с помощта на топка и със специални упражнения, под звуците на музика. Е, все още не сме достигнали страните, в които раждат докато танцуват, но по-прогресивно настроените акушерки вече прилагат най-новите техники за безболезнено раждане. Това обаче са опции, които все още струват повече, отколкото може да си позволи средностатистическата българка.

Тя, засега, може да се възползва само от естествено раждане, водено с неестествени методи.