Корупцията бе любима дъвка на всички политически сили в последната (и не само) предизборна кампания. Кой ли не се заканваше да ù отреже я опашка, я глава, я крак. И след вота сегиз-тогиз темата се претопля - когато няма по-подходящи скандали за дебатиране.

В парламентарното и общественото пространство се въртят и два страховити законопроекта, призвани да смажат окончателно рушветчийството по високите етажи. Страховити в своята законотворческа несъстоятелност и безграмотност. В единия проект дузина органи, доказали през годините безпомощността си, се обединяват в мегаагенция. В другия - ражда се поредният разследващ орган с неясни правомощия и функции.

И в двата обаче ключовият въпрос е - кой ще държи контролния пакет и ще назначава боса на това чудо на природата.

Президентът Радев се опита да сложи най-после ред в хаоса и свика КСНС, за да може говорилнята по темата да придобие наистина политически измерения, да се потърси обща позиция и да се излезе със становище. По-рано той дори пое доста сериозния риск и се съгласи да бъде назначаващият. Добрите му намерения обаче срещнаха странна реакция от страна на управляващите.

Премиерът окъсня, защото предпочете пак да влезе в ботушите на бащицата спасител и се срещна с протестиращи оръжейници. Не че бе моментът - те за кой ли ден обикаляха под прозорците му като кучета пред месарница.

Каракачанов се направи на Parlez-vous français. Симеонов твореше кърваво писмо до медиите. А Сидеров в последния парламент хич го няма. Но пък Обединените патриоти се възползваха от неговия опит от по-палавите му години и приложиха юридическата стратегия "не се явяват, представляват се от адвокат Нотев".

В разгара на съвета, квалифициран по-късно от Борисов като "приятелски и конструктивен", Цветанов се присети, че има повиквателна от Брюксел. След него като популярна в българската политическа действителност дребна порода къдраво кученце заситни и Мустафа Карадайъ. За да не остане съмнение, че ДПС е като пионерче - винаги готово да се притече на помощ. За цената ще си се разберат.

Дали е веща в регионалното развитие, в правото или във външните работи, но като ресорен по правосъдието вицепремиер Екатерина Захариева би трябвало да се вълнува от темата за корупцията. Тя обаче предпочете да внесе колорит с винаги веселите си тоалети сред скучния дрескод на срещата на първите дипломати на Източния фланг на НАТО.

Марешки твърдо отстоя позицията, която заема от началото на 43. НС - те не го искат в селото, той за пòповата къща пита.

И само една Цецка Цачева остана на амбразурата да измие очите на управляващите, оправдавайки безобразието им. Сигурно най-тъжната ù роля след онази следизборна нощ. Не така би искала да се види на "Дондуков" 2 юристката от село Драгана. Но такава била волята на онзи, който движи нещата.

Поведението на ГЕРБ не е изненада. В краткия си опозиционен период в парламента те вече играха "иди ми - дойди ми, хем сме тук - хем ни няма, искаш кворум - няма кворум". Но опозицията?

Нинова за втори път за много къс период - след нечистоплътния избор на парламентарната квота във ВСС - проигра шанса си да се превърне от шумна, креслива, но беззъба в бърза и яростна опозиция. Най-вече действена и ефективна. Вместо това тя подаде ниско по тревата удобната топка към премиера - "бойкот". За да може той да я отиграе, както си знае - "По-приятелски КСНС не съм имал нито с Плевнелиев, нито с Първанов... Днес се развива тема "Бойкот". Що за безобразие? Ако лъжа, елате и ме заплюйте мене. Седнахме, кафенце си пихме, говорихме си по различни теми, по програмите. Излизам и разбирам, че аз го бойкотирам...".

Бойкотира ли Борисов президента? Разбира се, че не. Поведението на управляващата партия и присъдружници бе откровено суспендиране и незачитане на третия стълб на държавната власт. Не на личността, а на институцията. Опасна девалвация на консултативен орган, призван да решава изключително важни за страната проблеми, да работи и в условия на кризи. Ами ако утре ни залее потоп, удари земетресение, повиши се нивото на терористична заплаха? Отново ли властниците ще отсвирят КСНС? Само защото президентът не е техен. Или Каракачанов ще тъпче нервно тревата на Елисейските полета - S'il vous plaît!? Или Захариева ще вика неволята в лицето на Южния, Източния и Северния фланг на Алианса?

Изводът от проваления КСНС е един - управлението на държавата и неговият коректив в лицето на опозицията са в ръцете на безотговорни хора, поставили личните си амбиции пред интересите на страната и нейния народ. Който за тях е просто електорат, избиратели и за които се сещат само по избори.

Една партия може да бъде лидерска. Авторитарна. Лобистка. Популистка. Клиентелистка. Етническа. Националистическа. Няма право да бъде смешна. И ако не беше толкова тъжно държането на т.нар. политическа класа, щеше да е просто смешно. С произтичащите от това последици.

Президентът Радев като човек с армейска закалка, където стоицизмът не е най-последното ценно качество, успя да запази самообладание и достойнство. Показа, че може да понася удари. И да отвръща на удари: "Пробив в борбата с корупцията ще има тогава, когато антикорупцията стане приоритет пред вътрешните и външните ангажименти на българските политици." Срещу единния фронт Радев се изправи не като генерал и не като летец. А като политик с достатъчно опит. Със сериозни претенции не само за обединител на нацията, за балансьор, но и за твърд коректив на всяка власт.

А корупцията, за която май всички забравиха в суматохата? Всъщност да се дебатира тази порочна практика в какъвто и да е формат, е безсмислено упражнение при липса на ясна дефиниция - що е това. Или ще се придържаме към максимата: корупция е тогава, когато не корумпират мен? Изкореняването на рушветчийството е труден процес. Особено в страна, в която от съставомерно и наказуемо деяние то се е превърнало в стил на управление, в отправна точка на политическите, икономическите, социалните взаимоотношения. Знае се, че в борбата за мир са дадени най-много жертви. Да не излезе, че в схватката с корупцията ще бъдат разпределени най-много рушвети. От банкнотата със Стефан Стамболов за катаджията до милионите при обществените поръчки...