Доналд Тръмп, Мун Дже-ин и сега... Владимир Путин? След срещите си с президентите на САЩ и Южна Корея лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун най-накрая се готви да се срещне и с лидера на Кремъл. Нова глътка въздух за Корейския полуостров, тази среща също ще бъде за Москва още един начин да направи "завой на Изток".

От началото на украинската криза четири години напрежение със Запада доведоха Русия до това да укрепи връзките си с Азия, пише френското икономическо издание Les Echos. Между политиката и икономиката Путин умножава пътуванията и споразуменията. Особено с Пекин и Ню Делхи, президентът демонстрира съпричастност със своите колеги Си Дзинпин и Нарендра Моди. Той също се опитва да се сближи с Токио и министър-председателя Шиндзо Абе.

Една снимка обаче липсва от албума: ако Владимир Путин вече се е появявал с южнокорейския президент Мун Дже-ин, той никога не се е здрависвал с Ким Чен-ун, президента на Северна Корея. Кремъл регулярно обявява, че тази среща немуниемо ще се състои. През юни Путин приветства срещата на върха в Сингапур между Ким Чен-ун и Тръмп с известна ревност. Няколко дни по-късно, по време на церемонията по откриването на Световното първенство в Москва Владимир Путин изведнъж намери в ложата си на стадион "Лужники" място за президента на Севернокорейската върховна народна асамблея Ким Йонг-нам. Този ден посланикът беше приет официално в Кремъл: три месеца по-късно Ким Чен-ун ще бъде посрещнат като почетен гост на форума във Владивосток.

От четири години насам жизнената столица на руския Далечен Изток, прозорецът на Москва към Азия, е домакин на този "Давос на Изтока", стартиран от Кремъл в условията на тотална криза със Запада. Тази година, през двата дни на тази нова среща през септември, по коридорите бяха забелязани някои мъже от Пхенян, разпознаваеми по техните черни униформи и крайно мълчание. Но не и Ким Чен-ун, който се извини, че твърде заетият му график няма да му позволи това бягство. Оттогава лидерът на Кремъл не се отчайва и отново прави дискретни покани.

Отвъд хипотетичния напредък по този въпрос Владимир Путин иска преди всичко да изиграе ролята си на президент, говорейки на всички в Азия, както и в Сирия. И да докаже ефективността на своя "завой на Изток". Зад кулисите на форума във Владивосток руски и китайски участници и наблюдатели настояха този завой да бъде необратим.

"Няма да има връщане назад. Европа и Съединените щати не дават признаци за отслабване на санкциите срещу Москва, която най-сетне се освободи от своята мания за Запада. Сближаването с Азия определено все още има ограничени резултати, но динамиката е стартирана", предупреждава експертът по геополитика Фьодор Лукянов, близък до Кремъл.

"Водена от западните санкции, които, въпреки официалните изявления, й причиниха злини, Русия няма друг избор. Западните мозъчни тръстове смятат, че сближаването с Китай е временно. Те се заблуждават: ако новата студена война със Запада се проточи, Москва ще изгради с Пекин многополюсна система ", каза Сианг Ланксин, директор на Центъра "Един пояс, един път" към Висшия институт за международни науки в Женева.

Във Владивосток някои от най-злокобните защитници на тази нова руско-азиатска ос не се поколебаха да изпаднат в крайности с почти фанатични импулси, призовавайки дори да се забрани на хотелите на форума да закупят френски сапун и полски шампоан. "От изток идва нов свеж вятър", каза усмихвайки се сдържано, но решително Си Дзинпин, който показа съпричастност с Владимир Путин, споделяйки палачинки и чаши водка.
Китай вече е първият чуждестранен инвеститор в големия проект на Кремъл да развие огромните региони на руския Далечен Изток, отдавна забравени от Москва. Мините, въглеводородите, горите и празните пространства привличат китайски инвеститори.

Недоверието на бизнеса

Много вертикално, това сближаване между Москва и Пекин е оркестрирано от върха, въпреки старото недоверие сред руските бизнесмени, които в частност обясняват, че предпочитат от чисто културна гледна точка да водят преговори със Запада. "Ние сме европейци, принудени да правим дълги бизнес пътувания в Азия", казва един от тях. Подписани са големи държавни споразумения от "Газпром", особено за доставки на газ от китайската икономика. И частните договори продължават тази тенденция. По този начин големите тежести на новата икономика на двете страни идват да създадат уникална съвместна интернет компания: Alibaba, китайският онлайн гигант, обединява усилията си с MegaFon и Mail.ru, руските телеком и уеб лидери.

Този азиатски завой обаче има други ограничения, особено в сближаването между Москва и Токио. През последните години Владимир Путин и Шиндзо Абе се срещнаха 22 пъти, за да афишират обещаващото си сътрудничество. Но поради липсата на реален бум на японските инвестиции в Русия, фрустрациите на Москва стават осезаеми. "Японците говорят много, но не правят много! ", ядосва се близък до Кремъл, обвинявайки Токио, че не е имал смелост да уреди спора от Втората световна война за Курилските острови, окупирани от Червената армия. Поради този стар спор двете страни не са подписвали мирен договор от 1945 г. насам. Истински облак върху "завоя на Изток", искан от Москва.