Новата учебната година е пред вратата. МОН вече разпореди как ще протича присъствено, имаме даже ред на откриването ѝ. Всичко е на документ, остана да разберем два или три месеца ще се учи присъствено. Това времето ще покаже.

Все пак могат да се правят прогнози, вече сме проигравали сценария, а и обстоятелствата не са се променили драстично - нисък процент ваксинирани, силно заразен вариант на COVID-19, все така недоверчиво към ефекта от всякакви мерки общество, клатено силно от предизборно настроените партии.

За по-оптимистичен сценарий на присъствената учебна година не допринасят и прогнозите на специалистите. Според едни пик се очаква в средата на септември, според други върхът на разпространението на заразата ще е през октомври. Процесът едва ли може да бъде повлиян от мерки, защото дори тези, които ги налагат, не са особено настойчиви, за да не оберат негативите преждевременно.

Просветният министър няколко пъти подчерта, че при 10% заразени ученици ще се учи онлайн. Това изчисляване на проценти у нас винаги е условно, предвид обстоятелството, че голяма част от децата не се тестват, остават вкъщи и лекуват "сезонно вирусче" по телефона, за да не вкарат семействата в 14-дневна карантина.

Освен това и при наполовина от посочените проценти заразени деца, ако учителите се изпоразболеят, присъственото, а и онлайн ученето ще са под въпрос, защото най-често няма кой да ги смени. А те ще се разболяват, защото голяма част от тях не са ваксинирани.

Макар и с поощрението от два дни платен отпуск, едва 30% от педагозите са имунизирани, при директорите на училища процентът е 40, а 93,8% от работещите в сферата са категорично против задължителна ваксинация.

При тези нагласи през август от МОН обявиха, че връчват свидетелства "за принос към опазването на общественото здраве" заради постигнати 70% ваксинирани педагогически специалисти и непедагогически персонал. И връчиха цели 7 (седем) на детски градини и училища предимно по селата.

Също през август от МЗ съобщиха, че със завършен имунизационен цикъл у нас са 900 деца над 12-годишна възраст. Някаква защита срещу коронавирусната инфекция, с поставена една доза ваксина, имат 2261. Колко са към момента - трудно де а се каже. Подобна статистика не се публикува. Експерти срамежливо споменават някаква бройка от време на време в телевизионните си интервюта, с думата "около" отпред.

Така да се каже откъм ваксинационна защита училищата са почти толкова "голи", колкото бяха и в края на миналата учебна година. Вероятно противниците на всякакви мерки ще кажат, че броят на преболедувалите е много по-голям, но и това не може да се докаже заради скритата заболеваемост.

Като няма имунизации, МОН вероятно ще разчита на разписаните противоепидемични мерки за училищата. Там нещата са още по-обезсърчаващи.

Още от първа точка на задължителните мерки на образователното министерство става ясно колко "възможно" е прилагането им. Залага се на всекидневно двукратно почистване и дезинфекция на всички критични точки. Те не са малко - дръжки на врати, прозорци, ключове за осветление, парапети, уреди, екрани, маси, столове. Санитарните помещения също са подложени на безмилостна дезинфекция, както и кабинетите, салоните, лабораториите, клавиатурите, мишките през всяко междучасие. Това, съпроводено с активно проветряване.

Значително по-сложно става, ако се появи съмнителен случай за COVID-19. Дезинфекцията се провежда от 4 пъти дневно до ежечасно. В тази ситуация да му мислят директорите, които ще трябва да подсигурят цялата логистика по изолиране, известяване, издирване на контактните лица, уведомяване на РЗИ, информиране на общността и т.н. В свободното си време те имат честта и да организират разяснителни кампании за ползите от ваксинацията.

Предполага се, че през останалото от дезинфекция и изолация на заразени време все пак ще върви някакъв учебен процес.

Има и подробни сценарии според Националния план за справяне с пандемията на МЗ и зоната, в която се намира страната, но и това, както знаем, са само документи, които предимно се цитират по медиите.

Предвид "подготовката" за присъствен старт на учебната година месец-два на училище са приличен срок. Още повече, че спорните маски в началния курс бяха отменени. Да не се мъчат децата, пък и нали няма смисъл, казват родителите. Същите родители, които сега късат ризи за присъствено обучение, но при първи случай на инфекция в класа ще си приберат децата вкъщи и ще забравят за негативите от изолацията. И това вече се е случвало.