В събота вечерта, 9 септември 2023 г., в края на еврейския ден за почивка Шабат, Бенямин Нетаняху направи кратко, но съдържателно изявление по израелската телевизия. Министър-председателят искаше да уведоми своята технологично силна нация, че нейната територия ще се превърне в централната връзка на икономически коридор, свързващ Индия с Европа, през Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Йордания. Този коридор ще се простира от средиземноморския бряг на Израел до южната част на италианския ботуш, пише политическият анализатор Рено Жирар във френския вестник Le Figaro.

Този огромен проект, пряко конкуриращ се с китайските пътища на коприната, ще включва изграждането на нови пристанищни съоръжения, нови железопътни линии, електрически линии с много високо напрежение, тръбопроводи за водород и оптични кабели. Израелският премиер благодари на Индия, съответните арабски държави, Европейския съюз, Франция, Германия и Италия. На 4 септември Италия обяви, че напуска клуба на страните членки на Пътя на коприната. Това беше единствената страна от Г-7, която се присъедини към гигантския икономически план, стартиран през есента на 2013 г. от китайския президент Си Дзинпин.

Бенямин Нетаняху обясни, че това е най-важният проект за международно сътрудничество в историята на еврейската държава. Като си спомним, че през ноември 1947 г. Индия и Саудитска Арабия гласуваха в ООН против създаването на държавата Израел (навремето Йордания и Емирствата не съществуваха като независими държави-членки на ООН), ние измерваме дипломатическия напредък, постигнат от еврейската държава от май 1948 г., датата на нейната независимост. На 10 септември 2023 г. за първи път в историята израелска делегация стъпи официално на саудитска земя - по случай 45-ото издание на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО в Рияд. В началото на лятото саудитското правителство премахна препратките към "ционисткия враг" от училищните учебници. След Египет, Йордания, Емирствата, Бахрейн, Мароко и Судан, Саудитска Арабия несъмнено скоро ще бъде седмата арабска държава, която ще отвори посолство в Израел. Съединените щати, спонсор на Израел след Труман, са страната, която е допринесла най-много за тези дипломатически признания, особено след Споразуменията Ейбрахам, инициирани от Тръмп през август 2020 г.

В речта си израелският премиер отправи специални благодарности към администрацията на Байдън, че е имала идеята за този коридор и го е предложила на Израел "преди няколко месеца". Това е доказателство, че Америка успя да реагира, с изобретателност и реализъм, на дипломатическия неуспех, която претърпя по време на срещата в Пекин между външните министри на Саудитска Арабия и Иран на 10 март 2023 г.

В съвременната дипломатическа история Америка често се е държала като слон в стъкларски магазин. Но тук трябва да признаем, че тя действа с интелигентност и финес. Тя постигна както нов политически пробив в Близкия изток, така и приложи търговски захват на големия си китайски съперник. Безспорна военна сила в Арабско-Персийския залив, откакто освободи Кувейт през януари 1991 г., в началото на 21-ви век Америка разочарова своите съюзници в сунитските арабски петромонархии четири пъти.

През март 2003 г. ненужно нахлу в Ирак и унищожи баасистката му администрация, предавайки неволно страната на иранското влияние. През февруари 2011 г., интелектуално съблазнена от "демократичната" динамика на Арабската пролет, Америка не подкрепи бахрейнската монархия, изправена пред шиитското движение на "Революцията на перлите". През 2015 г. тя не подкрепи войната срещу шиитските хуси в Йемен, започната от саудитците и емирствата. През 2018 г., при републиканското управление, тя едностранно се оттегли от JCPOA, споразумението за денуклеаризация на Иран, подписано във Виена на 14 юли 2015 г. - което доведе до повторно ядрено разоръжаване на режима на моллите, лишен от алтернативно решение.

Подхранвани от това четворно разочарование, петромонархиите, като се започне със Саудитска Арабия, започнаха да получават автономия от Вашингтон и да търсят партньорства с други сили, като Русия и Китай. Толкова много бандерили бяха забити в постоянния американски проект за изолация от тройния съюз на китайската, руската и персийската диктатури.

Свещеният граал за дипломацията на Байдън очевидно би бил да успее да откъсне Иран от тройния съюз. Водят се дискретни дискусии в тази посока. Но все още е твърде рано да се преценяват шансовете им за оцеляване, изправени пред капризите на вътрешната политика, както във Вашингтон, така и в Техеран.