Привидно отговорът е лесен - за САЩ, с които сме съюзници в НАТО, принадлежим към една и съща християнска цивилизация и споделяме "евроатлантическите ценности", каквото и да означава това. Но целта на този материал е да постигне по-задълбочени разсъжднеия по казуса, отчитайки многопластовите реалности на заобикалящия ни свят.

Неведнъж съм твърдял, че изборът ни на страна по време на конфликт следва да бъде продиктуван най-вече (ако не и единствено) от българските национални интереси. Всякакви други мотиви (демокрация, човешки права, историческа справедливост и прочее алабализми) остават на заден план. Никой не изпраща хората си на бойното поле (само) заради такива красиви, но празни думички.

В интерес на България (и на Европа като цяло) е да не се стигне до пълномащабен военен конфликт в Близкия изток. Това би означавало нов бежански поток към нашите граници (досега поне Иран не ни пращаше бежанци) плюс покачване на цената на петрола. И ако САЩ са индиферентни към първото, а второто им е от полза, то за нас тези два фактора са еднозначно негативни (мисля, че няма нужда да обяснявам защо). Затова нека да разгледаме до какво би довела победата на едната и на другата страна.

При победа на САЩ:

Иран е заплашен от сътресения - обществената подкрепа за управляващите със сигурност ще спадне. Това обаче може да доведе до най-различни сценарии, някои от които положителни за нас, а други - отрицателни. Спектърът на възможностите се разпростира от революция, която да помете режима на аятоласите до тотален разпад на държавността, както се случи в Либия, Сирия и частично в Ирак. Приемаме обаче, че това са две крайности, които е малко вероятно да се случат - обществената подкрепа за режима в Техеран все пак е достатъчно силна и колкото и да се пропука, евентуалното връщане на монархията е в сферата на фантастиката; спецификите на иранските държавност, общество и култура едва ли биха позволили Иран да се превърне в "провалена държава" по подобие на изброените. Най-вероятно ще се стигне до известно напрежение, рокади по горните етажи на властта и в крайна сметка стабилизиране.

От посочените три варианта най-изгоден за България е "монархическия" - по-добре Иран с шах, отколкото с аятолах. Извън зоните на нашата цивилизация, в останалия свят оптималното е да имаме, ако не марионетни, то поне удобни за нас режими. А един прозападен и (полу)светски Иран би бил безценен съюзник в зона на чужда и често враждебна цивилизация, каквато е ислямската.

Междинният вариант (подобно на сегашното положение) е приемлив, доколкото с Иран нямаме сериозни проблеми, каквито имаме с други държави в региона. Иронията е, че единственият терористичен атентат на българска територия (Сарафово 2012 г.) бе извършен най-вероятно от "Хизбула", която е подкрепяна от Иран. Но терористичната заплаха идва преди всичко от радикалните уахабитски групировки, подкрепяни от Саудитска Арабаия - държавата, която е основен конкурент на Иран за лидер в Близкия изток.

Вариантът с "провалената държава" категорично не ни изнася. Това означава замяна на централната власт с радикални групировки (независимо дали шиитски или сунитски), нестабилност, тероризъм, трафик на хора и общо взето всички "екстри", които сега се предлагат в Либия и Сирия.

Независимо от развитието, при победа на САЩ едно е сигурно - престижът на Иран ще пострада, държавата ще се разклати и вече няма да е регионален лидер. А във вакуума ще се настани Саудитска Арабия, което никак не е добре (или Турция на Ердоган, което също не е добра перспектива). Близък изток, доминиран от уахабизма на саудитската династия, е направо кошмар. И е добре да си дадем сметка за огромната работа, която Техеран върши по елиминирането на радикалните ислямистки групи в Залива.

При победа на Иран:

Техеран ще се бетонира като център на мюсюлманския свят или поне като безспорен лидер в Близкия изток. И с това май се изчерпват позитивите за България (както стана ясно - по-добре Иран, отколкото Саудитска Арабия).

Престижът на Запада ще бъде накърнен сериозно. Ако България е изпратила свои военни части, ударът върху самочувствието ни ще е смазващ. При всички случаи мюсюлманите по света ще "навирят гребен", което може да провокира напрежение в Европа.

Иран може да вдъхнови други мюсюлмански държави, чиито народи да се разбунтуват срещу западното военно присъствие на тяхна територия. Конкретно за нас това би означавало ядове за контингента ни в Афганистан, но като цяло нашата европейска цивилизация ще бъде в отстъпление, което никак, ама никак не звучи добре.

Победа на Иран би означавала и персонален провал на американския президент Доналд Тръмп, който може да го лиши от победа на изборите в края на годината. А демократ отново в Белия дом означава окуражаване на левичарските идиотщини в Европа - мултикултурализъм, ЛБГТ, "зелени" безумия, климатични истерии... С всички произтичащи от това последствия, които вече застрашават икономическото ни развитие и просперитета ни.

В крайна сметка не можем да диктуваме събитията (в многополюсния свят всъщност никой не може), но можем да анализираме възможните ползи и вреди. И да вземем правилното за нас решение, ако и когато това се наложи.