Често можете да чуете в разговори между хората по спирките на градския транспорт, в превозните средства, по пейките в парка: "И защо да гласувам за Европейски парламент, за да направя някого официален милионер ли?"

Това изречение ясно показва отношението на голяма част от българите към изборите за Европейски парламент. Не случайно. Когато месечните ти доходи не покриват основни битови нужди, политическите избори започват да те отвращават и споделяш напълно репликата на Алековия герой, че "всички са маскари".

До преди скандала "Апартаментгейт" нагласите за евроизборите бяха: 35 %, които заявяват, че със сигурност ще гласуват, като това са главно твърдите привърженици на ГЕРБ, БСП и ДПС, срещу 30% категорични, че няма да отидат до урните (изследването е на агенция "Афис", проведено през януари т.г. сред 1010 души). Данните сочат също така, че първенецът изобщо не е сигурен, а разликата между двамата големи ГЕРБ и БСП е минимална. Традиционно третото място е за ДПС.

Февруарско проучване на изследователски център "Тренд" сочи, че вече 44% от българските гласоподаватели няма да гласуват, а 54% приемат предстоящите европейски избори за важни.

По принцип, интересът към европейски избори винаги е по - малък, отколкото към местни парламентарни и такива за кметове и съветници. Данните на "Афис" говорят, че ако изборите бяха за национален парламент, активността би се увеличила с 19%. На територията на целия ЕС активността на евровота е сравнително по - малка от тази на национални избори. Например, броят на гласувалите за Европарламент намалява устойчиво през последните десетилетия, като на първите такива избори през 1979 г. избирателната активност е била 62%, докато на последните, 2014 г., тя падна до 43%.

За положението у нас и нагласите за предстоящия европейски вот трябва да се вземат предвид два факта: отношението на българина към Европейския съюз и мотивацията му да гласува.

Българите имат добро отношение към ЕС като цяло, макар и да се възмущават на високите възнаграждения на европейските народни представители. И с право се възмущават - не защото са завистливи, а защото техните собствени заплати в масовия случай са ниски. Но, като оставим това настрана, доверието на българските граждани към ЕС е стабилно. Страната ни е с най - високата измерена подкрепа за общоевропейска прокуратура и това е така, защото 71% от хората у нас са убедени, че политическата система работи за богатите и равенство пред закона няма.

От изключително значение при нас, българите, е мотивацията ни за гласуване. Като изключим твърдите ядра на големите партии, то има един особен момент, че често българинът отива да гласува не "за", а "против". Неговият вот е наказателен вот срещу събития, процеси или моментна политическа ситуация в страната. Това е и една от причините за спад на доверието към управляващите след "Апартаментгейт", скандал, който учудващо за родната политическа сцена, се задържа повече от 4 седмици на нея и разкрития продължават да излизат.

Важността на европейските избори не може да бъде оспорена. Евродепутатите не са само едни хора в голямата сграда в Брюксел или Страсбург, които разхождат скъпите си костюми и взимат големите си заплати. От техните решения зависят редица ежедневни наши проблеми - от комисионните на банките до изпаренията от автомобили.

Има една "култова" реплика "Не се интересувам от политика.". Е, да, ти може и да не се интересуваш от политика, но тя се интересува от теб, както бил казал Перикъл. Защото всичко около теб зависи от политиката и хората, които я изпълняват. От местния Общински съвет зависи какви данъци ще плащаш, дали ще има детска градина за детето ти, по какви улици ще се движиш, ще има ли сметопочистване; от националния парламент и изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет зависи външната политика на страната ти, икономическата обстановка, желанието и възможността за инвестиции, социалната закрила за майки, деца и възрастни; от Европейският парламент зависи роуминга в рамките и не само на ЕС, таксите при преводи, работни места и публични услуги... Няма да ни стигне пространството да изброим всичко.

Накратко, изборите за европейски народни представители са важни, дори и да не искаме "да правим някого официален милионер". За съжаление, обстановката в страната е такава, че хората са масово отвратени от собствената си с нищо незаслужена бедност и арогантността на политическата класа, чието последно най - ярко проявление са сауните на покрива на мезонета и частните асансьори. Но после ще се питаме от къде популистките формации имат сериозна електорална подкрепа, а забравяме, че само преди 2 години те са обещали 300 лв. минимална пенсия, която пък бабите ни още чакат.