Столичната топлофикация - започна да спира топлата вода на неизрядните си платци. В 98 сгради в София е запланувано спирането на топлата вода, защото имат над 90% неплатени задължения. Част от сградите, предвидени за спиране, са в елитни столични квартали като "Лозенец" и "Изток".

Въпреки тези данни е малко вероятно да се стигне до енергийна криза в столицата през зимните дни. Това трудно ще бъде допуснато от страна на управляващите, като се има предвид, че до парламентарните избори остават по-малко от една година. Проблемът с неплатените суми от страна на "Топлофикация" - София за използвания природен газ е от години. Сценарият обаче е винаги един и същи. Погасяват се част от задълженията след което другата част се разсрочва.

За да се прекъсне този сценарий от "Булгаргаз" поискаха - Столичната община и държавата да изкупят изцяло или частично дълговете на "Топлофикация" до края на септември. Това определено няма да стане, но поне кампанията на столичната топлофикация по събирането на дължимите суми даде резултат и събираемостта скочи цели три пъти.

Остава да виси с пълна сила и въпросът, защо ще се спира топлата вода и на хора, които редовно са си плащали сметките, но техните съседи не са го правили. Все пак отговорността е индивидуална, а не колективна. Сега заради офанзивата на столичната топлофикация по събирането на дължимите сметки за парно, може да се стигне до междусъседски войни. Защита по законовите интереси в случай като този с "Топлофикация"- София е доста трудно начинание, защото енергиен монополист не се преборва бързо и лесно.

От Асоциацията на топлофикационните дружества поискаха затвор за кражба на топлинна енергия. Само по се би си това е добро начинание, но много хора ще си кажат - "Крадецът вика: Дръжте крадеца". От асоциацията би трябвало първо да се погрижат да въведат малко ред в своята работа и да направят месечните сметки по-разбираеми за гражданите и след това да искат затвор, за кражбата на топлинна енергия.

У нас една минимална работна заплата често не може да покрие разхода за месечното отопление на жилището. Нещата стават още по-страшни, когато дойде изравнителната сметка и се окаже, че въпреки високите месечни сметки за парно ще трябва и да се доплаща. При яснота в начина на формиране на месечните плащания за отопление, намаляват и жалбите. Когато това липсва, както е у нас, броят на оплакванията се увеличава с всяка изминала година. Жалбите обаче твърде често остават без отговор или реален резултат.