Уилаят ал Судан ал Гхарби (Wilayat al Sudan al Gharbi), базираната в Нигерия войнствуваща група, по-известна като "Боко Харам" има нов лидер, според съобщение на BBC от 03 август 2016 година. Абу Мусаб ал-Барнауи (Abu Musab al-Barnawi) е надделял над предишния лидер Абубакар Шекау (Abubakar Shekau), според интервю, публикувано в ал-Наба (al-Naba), списание публикувано от Ислямска държава. В интервюто, ал-Барнауи (aal-Barnawi), предишен говорител на Боко Харам, е заявил, че неговата група си остава заплаха в региона. Групировката вече разчита много повече на терористични атаки и на партизанска тактика, след като е загубила значителна част от територията, която преди е контролирала. (Nigeria: Militant Group Has New Leader, August 3-rd 2016, 13:51 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/nigeria-militant-group-has-new-leader ).

От своя страна, Абубакар Шекау (Abubakar Shekau), предишният лидер на "Боко Харам" е излъчил аудио послание на 04 август 2016 година. В него той изрично заявява, че продължава да е ръководител на групировката. Съобщението е препредадено от "Africa News" и от AFP. Съобщението е излъчено ден след като предишният говорител на Уилаят ал Судан ал Гхарби / Боко Харам - Абу Мусаб ал-Барнауи (Abu Musab al-Barnawi) е заявил претенциите си за водачество и за сваляне на Шекау пред цитираното по-горе списание на Ислямска държава. (Nigeria: Top Militant Releases Audio Message, Insists on Continued Leadershi, August 4-th 2016, 15:19 GMT, Stratfor, Sutuation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/nigeria-top-militant-releases-audio-message-insists-continued-leadership ).

В посланието си, Шекау осъжда ал-Барнауи като неверник (!) и нарича неговата декларация за лидерство в групировката - "преврат". Ако бъде потвърдено достоверно, че гласът на записа е този на Шекау, то излъчването на съобщението говори за забележими разделения вътре в преименувания "Боко Харам".

Снимка 263610

Източник: Стратфор

Атентаторите - самоубийци на Уилаят ал Судан ал Гхарби. Къде стават самоубийствените атентати? В Никерия, Нигер, Чад и Камерун. През 2014 година има 4 атентата, извършени от мъже. През 2012 година има 34 атентата, извършени от мъже. През 2013 година няма атентати. През 2014 са се пожертвали 18 мъже и 8 жени. Голямата промяна настъпва през 2015 година, когато самоубийствените атентати на бившата "Боко Харам" са извършени от 68 мъже и 53 жени. Пак през 2015 година, месец октомври е месец на обрат - през него са извършени най-голям брой атентати, като за първи път броя на жените - мъченици е по-голям от този на мъжете - 17 жени срещу 14 мъже. По-долу в таблица са дадени броят на убитите (dead) и на ранените (wounded) по дни през месец октомври 2015 година. Трябва да се има пред вид, че част от тази статистика е резултат на приблизителни оценки. Диаграма: Stratfor.

Уилаят ал Судан ал Гхарби / Боко Харам вече година води партизанска война в североизточна Нигерия и провежда от там атаки на територията на съседните държави. След мощна правителствена офанзива, войнствуващата групировка загуби по-голямата част от контролираната от нея територия и все повече разчита на терористични атаки за да поддържа своята значимост и репутация. Някои анализатори смятат, че с отстраняването на Шекау, се цели обновяването на "имиджа" на Уилаят ал Судан ал Гхарби, като се представи ново лице като ръководител на операциите.

Ако последното предположение се окаже вярно, това би потвърдило създаващото се основателно впечатление, че в значителна степен терористичните организации (както и терористичните ДЕЗорганизации) се водят от правилата на маркетинга на цивилните икономически структури. Сред случаите, които онагледяват това твърдение са на първо място разтрогването на "франчайзинговия договор" на Джабхат ал-Нусра с Ал Кайда и бързото "ре-брандиране" на Джабхат ал-Нусра, включващо и преименуване на групировката. (Джабхат ал-Нусра скъса официално с Ал Кайда и се преименува на Джабхат Фатах ал-Шам, Свободен Народ on line, 02 август 2016, 14:39 http://svobodennarod.com/views/5795-jabhat-al-nusra-skasa-ofitzialno-s-al-kayda-i-se-preimenuva.html ).

Ако лидерските промени в Уилаят ал Судан ал Гхарби / Боко Харам, наистина се дължат на имиджови съображения, а не на тривиални интриги, борба за власт или на намеса от "ядрото" на Ислямска държава, подобни PR мотиви биха били знаменателни и близки по значение със случилото се в ал-Нусра. Това е от съществено значение за прогнозирането на действията на "джихадистката" групировка, за която терористичните атаки не са само "асиметричен отговор" на военното превъзходство на федералното правителство в Нигерия. Терористичните атаки, колкото и извратено да звучи това са се превърнали в инструмент за комуникация с обкръжаващия свят. В този смисъл, не е за чудене, че Уилаят ал Судан ал Гхарби / Боко Харам с такава готовност използува жени за извършване на самоубийствени атентати, които са ефективни и зрелищни.

Така например, на сутринта на 16-ти октомври 2015 година, три жени се смесват с тълпата от богомолци, които влизат в джамията в Умарари Молаи (Umarari Molai), предградие на Майдугури (Maiduguri) в Нигерия за утринната си молитва. Под дрехите си, всяка от тях носи взривни устройства, закачени за кръста. Минути след като влизат в джамията, трите бомби се взривяват, като оставят 26 убити.

Тази атака е втората от три самоубийствени атентата, които разтърсиха нигерийските градове в течение на три дни. Всички те бяха дело на Уилаят ал Судан ал Гхарби (Wilayat al Sudan al Gharbi), групировката известна като "Боко Харам" преди да се закълне във вярност на Ислямска държава през месец март 2015 година. (Stewart Scott (Lead analyst), An Unprecedental Use of Female Suicide Bombers, October 23-rd 2015, 09:15 GMT, Stratfor, Analysis, https://www.stratfor.com/analysis/unprecedented-use-female-suicide-bombers ).

По мнение на анализатори, Уилаят ал Судан ал Гхарби / Боко Харам са организирали повече самоубийствени атентати от която и да е друга "джихадистка" група, с изключение на ядрото на Ислямска държава в Ирак и Сирия. Но докато ядрото на Ислямска държава използува повече мъже като атентатори - самоубийци, при Уилаят ал Судан ал Гхарби / Боко Харам, близо половината от извършителите на самоубийствени атентати са жени. Никоя терористична група в историята не е използувала повече жени като атентатори - самоубийци отколкото Уилаят ал Судан ал Гхарби / Боко Харам е използувала през тази година.

Трябва да се признае, че в днешно време, повечето "джихадистки" групи, които използуват самоубийствени атентати, са ограничили в значителна степен, използуването на жени в такива операции. От края на 2005 година, извън Нигерия, "джихадистките" организации са използували жени - самоубийци само в няклко изолирани случая. Повечето групировки предпочитат да обличат мъже - самоубийци в женски дрехи, отколкото да изпращат жени, които да се жертват.

Всичко това прави масираната употреба на жени в самобийствени атентати от страна на Уилаят ал Судан ал Гхарби уникално. Самият мащаб на използуването на жени е просто безпрецедентен. Само преди 10 години, "Тигрите за освобождение на Тамил Илам" в Шри Ланка бяха смятани за изключителен случай, защото бяха изпратили на смърт 46 жени за постигане на политически цели. Това беше станало в течение на 18 години. Преименуваният "Боко Харам" вече е успял да използува повече от 50 жени - самоубийци само в рамките на първите десет месеца на 2015 година.

Партизанските и терористичните тактики са станали особено важни за Уилаят ал Судан ал Гхарби сега, защото групировката загуби повечето от градовете и населените места, които контролираше, в рамките на самопровъзгласилата се ислямска система на управление. Групата се преориентира към партизанска война и към тероризъм, действувайки от подвижни бази в селските райони.

Но да осигуряваш подслон за голяма армия е скъпо, още повече, че Уилаят ал Судан ал Гхарби трябва също така да контролира и изхранва голям брой жени и деца, които е заловила. Широко отразеният от медиите и коментиран случай с отвичането на 276 ученички от Чибок (Chibok) през месец април 2014 година, е само един такъв случай от много.

При тези обстоятелства, използуването на жени като атентатори - самоубийци може да се окаже, че има "зловещо двойно предназначение" по думите на анализатора Скот Стюарт (Scott Stewart). То не само помага на Ислямска държава в Нигерия да продължава своята война, но и ограничава броя на гърлата, които групировкта трябва да храни. Съответно, лагерите на групировката могат да бъдат по-малки и по-трудни за откриване. През втората половина на 2015 година, Съединените щати изпратиха допълнителни сили за разузнаване и наблюдение в Северен Камерун, за да помогнат на силите, преследващи Уилаят ал Судан ал Гхарби, защото групировката успява много умело да избягва правителствените сили.

Възниква въпросът: каквито и изгоди да имат "джихадистите", изпращайки пленени жени и момичета на самоубийствени мисии, защо заложничките се съгласяват да вършат подобни зверства ? Според психолози, жените, които са подбрани да извършват самоубийствени атентати, може просто да са травматизирани до такава степен, че сляпо да се подчиняват на "джихадистите", които са ги отвлекли.

Подобно явление се наблюдава при децата - войници из цяла Африка, където се възпроизвежда същият синдром на сляпо подчинение. Може дори да се предполага, че жените, натоварени с подобни мисии го посрещат с облекчение, защото това ще сложи край на мъките им като отвлечени заложнички.

Засега, изглежда, че отвличанията на жени и на деца в региона ще продължи с неотслабваща сила. Уилаят ал Судан ал Гхарби не дава никакви признаци за спиране на рейдовете на групировката по селата. Отвличанията само ще захранват необходимия контингент от заложници, които да са "под ръка" за самоубийствени мисии. Каквито и да са възраженията на останалите "джихадистки" течения срещу даването на жените на ролята на мъченици и на войници, Уилаят ал Судан ал Гхарби / Боко Харам не изпитва подобни скрупули.