Индия, Япония, Русия, САЩ, Китай... Но какво общо имат всички те с Луната? Петдесет години след първата стъпка на човек по лунната повърхност, този въпрос още буди тревога: сега е ред на Европа да си постави за цел Луната, пише френският ежедневник Le Parisien.

Андре - Юбер Русел, новият президент на "Ариана груп", е човекът, който подпали фитила: миналата седмица шефът на производителя на ракетите "Ариана" обясни, че Европейската космическа агенция (ЕКА) го е натоварила със задачата да проучи възможността за кацане на Луната "преди 2025 г.", на възможно най-ниска цена. Внимание, не става дума за изпращане на Томас Песке по стъпките на Нийл Армстронг. Целта е да бъдат спуснати робот и роувър, за да се види дали човек може да намери необходимите ресурси за оцеляването си там.

"Ариана груп", която ще работи заедно с два стартъпа, единият немски (PT-Scientists), а другият белгийски (Space Applications Services), има само няколко месеца, за да пусне свое копие. Всичко трябва да е готово за ноември следващата година, когато в Севиля (Испания) ще се проведе конференция на министрите на науката на 22-те страни от ЕКА. Франция, Германия и Италия, трите основни участници, ще трябва да се споразумеят за финансирането на бъдещите основни направления, което ще е прецедент. Към днешна дата само три държави, САЩ, Русия и Китай, са кацали на Луната.

Новината изненада научната общност. "До този момент ЕКА никога не е споменавала за лунен проект", казва астрофизикът Франк Монмесин. "Но в края на краищата, при офанзивата на Китай и САЩ, Европа не можеше да остане вечно със скръстени ръце." За индустрията това означава възможност за солидни поръчки. Космическата индустрия в Европа предлага 35 000 работни места.

За да достигнем новата граница за завладяване - Марс - до 2050 г., лунният етап е неизбежен. Ето защо е ожесточената битка с Китай и Съединените щати за заемане на нейната повърхност. "Силата на земното привличане, т.е. гравитацията, там е много слаба. Това позволява огромни икономии на гориво за излитане на кораби. Следователно тя е перфектна задна база, идеалната стъпка за монтиране на хора, ракети, оборудване, на Марс или други планети" , припомня Франсис Рокар, специалист по слънчевата система в Cnes.

Обидата на Китай

На този етап САЩ водят убедително в надпреварата, но Китай напредва. На 3 януари той успя да приземи сондата "Чанъе- 4" на обратната страна на Луната. "Не само, че беше извършен космически подвиг, но беше поставен комуникационен сателит в район близо до Луната, точките на Лагранж, който Пентагонът счита за много чувствителен", обяснява Филип Куе, специалист по китайската програма.

Изправена пред оскърблението, НАСА беше помолена да работи усилено. Нейният марсиански план за атака е готов. Тя ще изгради в пространството около Луната втора космическа станция. По-малка от сегашната Международна космическа станция (МКС), Lunar Orbital Platform Gateway (LOP-G) ще служи като стая за гости за астронавтите, които за начало ще правят само кратки престои, но не повече от 30 дни, в противен случай трябва да се внимава за канцерогенните ефекти на слънчевата радиация. Този голям механизъм ще служи и за разработване на машини и технологии, полезни за бъдещи мисии.

Сглобяването на тази космическа супер лаборатория, която ще обикаля около Луната, ще започне от 2022 г. Но НАСА трябва да сведе разходите до минимум: тази супер станция няма да се нуждае от повече от 2,5 милиарда долара. Американският данъкоплатец не би толерирал участието си в една фараонска програма от типа на Аполон, както през 60-те години. На времето, 25 млрд. долара потънаха, за да бъде заложен капан на комунистическия враг и всяка минута, която всеки от дванайсетте американци, прекара на Луната, струваше на данъкоплатеца на чичо Сам 18 млрд. долара. Европа и нейните индустриалци бяха призовани да помогнат за построяването на Международната космическа станция. В индустриален план колелото се върти и Airbus и Thales сега се надяват да предоставят важни елементи от бъдещата станция, включително и нейната космическа лаборатория. Но в този красив цялостен модел все още има един свещен детайл, който блокира нещата: водата! Пътуването на пилотирана мисия на Марс продължава седем месеца, така че не става въпрос просто да пакетираш шест бутилки, които трябва да се занесат.

Да я намериш на Луната или в близката околна среда, на астероиди, също ще има огромно предимство: ще позволи да се работи почти независимо, без да се налага да се доставят от Земята тонове пропелант на висока цена. Защото както е нужна вода, така са нужни водород и кислород, двете основни съставки на това прословуто космическо гориво. "НАСА изследва начините да я извлече, но засега не е намерила решението", казва Франсис Рокар. Сумите са колосални: пренасянето на килограм вода, захар или оборудване, между Земята и МКС, струва от 250 до 300 евро. А МКС е само на 400 км, което означава ... Има ли наистина вода в лунния реголит (прахта на лунните скали), способна да снабдява кораби и екипажи за далечни мисии? И ако да, струва ли си да бъде извлечена? Точно това иска ЕКА да провери, като предложи също да отиде на Луната! "Нашата мисия е предимно научна, ние няма да изграждаме ракета или спускаем модул", настоява Бернхард Хуфенбах от отдела за космически и хуманитарни изследвания. Искаме да разберем при какви условия експлоатацията на лунните почвени ресурси може да се използва за проучвателни мисии. Това, което се очаква от производителите е, те да ни доставят решение "до ключ", включително транспорт, логистика, комуникации, на най-добрата възможна цена, "казва той.

Билет за 3 евро

Съвпадение? Китай също е на пистата за водата. Тя може дори да бъде основната цел на "Чанъе - 6". Следващата година сондата трябва да отиде на Южния полюс на Луната, където е кратерът Шакълтън. Нищо ли не ви говори това име? Космическите експерти са го забелязали от дълго време и от това лято са сигурни, че водородът, открит там в количества, по-големи от нормалните, преди десет години, може да се счита за показател за наличието на лед. Но как се формира? Въвеждат ли се външни тела (комети) или не? И преди всичко, може ли да се използва за инсталиране на лунна база?

Китай иска да бъде сигурен. За НАСА малкият тласък от ЕКА, която иска да се приземи на Южния полюс, идва точно навреме. Все още ли е необходимо Европейската космическа агенция да изтръгне "Давай" от своите финансисти? През 2012 г. тя вече поиска да свали Луната. "Няма давай", такъв беше отговорът на представената фактура за 500 милиона евро. Този път фактурата, която ще бъде разгледана от министри, ще бъде за "по-малко от 250 милиона евро." Това е по-малко от 3 евро на европейски гражданин. Дори по-евтино от пътуване с автобус по линията Париж-Руан!

На тази цена всеки би си купил билет до Луната, нали?

Превод: Петя Михайлова