Завладяващи места в света много. Казват, че един град е красив, когато е на море, голяма река или езеро. Безспорно е така, балканските градове като Истанбул, Кавала, Риека, Сплит, Белград, Загреб, Охрид, Одрин, Солун и редица други наистина могат да спрат нечий дъх. Нашата столица обаче, макар и да не е разположена "на вода", е не по - малко красива. В центъра на София човек спокойно може да се потопи в невероятната атмосфера на малки улички с приятни барчета и фасадите на аристократични сгради; може да се разходи в градините на бившия царски дворец като полъх от далечно минало; може да слезе в облагородените разкопки около Министерския съвет и да се порадва на историческото съчетание от древни крепостни останки на фона на православна църква, джамия и синанога. Може, но на всеки посетител (и жител) му остава горчив привкус.

От красив европейски град, София се превърна в обект на ремонтни дейности, които явно нямат край. Злополучният ремонт на "Графа", чийто официален край трябваше да бъде преди два месеца, роди не една и две фрази на фейсбук - фолклора. Некачественото изпълнение, лишения от вкус дизайн и неспазените срокове оставиха много жители и гости на София не просто недоволни, а направо вбесени. Все пак, този ремонт надхвърли 24 млн. лв. и става въпрос за емблематична улица в столицата.

Представям си как се чувстват старите софиянци, "кореняците", както се казва. Прекрасен град, чийто център е проектиран да наподобява Виена, днес се е превърнал в строителна площадка и то експериментална. Защото ситуацията с ремонтите в центъра на София е вече гротескна. Тези дни търпението на гражданите отново беше поставено на сериозно изпитание. Стана ясно, че един от символите на София, представителният център на града - Ларгото (официално пл. "Независимост") отново ще бъде ремонтиран. Още през 2016 г., само седмица след официалното откриване на съоръжението, Ларгото протече. Е, то изтекоха всички лични данни от НАП, та едно Ларго ли...

Пак през 2016 г., малко след теча, се напукаха и стъклата на "Антична Сердика". През 2018 г. Ларгото отново претърпя ремонт и днес, година след ремонта на ремонта, плочките се вадят без проблем и преминаването от там е дори опасно за хората.

Типично, топката на отговорността се прехвърля между няколко субекта, в случая Министерство на културата и Столична община. Като се замислим обаче, която и от двете институции да даде становище за "ремонта на ремонта", то е направо излишно. Всички помним "изложбата" в бившия царски дворец, позволена от Министерство на културата и наречена от обществото "голямото плюскане", а Фандъкова по - добре за инфраструктура да не говори въобще. И все пак, да отчетем фактите: Столична община признава за наличието на проблем, но процедурата по отстраняването била сложна; заместник - кметът Тодор Чобанов каза, че проблемите се констатирали от Министерство на културата, което от своя страна сезира изпълнителите на проекта. От своя страна, фирмите - изпълнителки споделят, че сигнали до тях не са постъпвали, но ако има неуредици, ще бъдат отстранени. Гаранционният срок на "Антична Сердика" е 10 години.

Още през месец януари се заговори за нови проблеми с Ларгото. Тогава бившият министър на културата Вежди Рашидов обяви, че е прекъснал отпуската си, за да се върне в парламента и да "спасява" Ларгото. Понеже за некадърността на управляващите в България има вечни извинения - комунистите, Путин и Орешарски, г - н Рашидов използва последното от изброените, за да оправдае поредния некачествен ремонт в топ - центъра на столицата.

На последната проведена среща между културното ведомство и Столична община, стана ясно, че Министерството ще предяви съдебен иск към фирмата изпълнител, ако тя откаже да отстрани проблемите. Боил Банов (министър на културата) обяви, че през последните месеци многократно е искано от изпълнителя да предприеме мерки по отстраняването на проблемите, но досега това така и не се е случило. Министърът каза също така, че на проектанта е възложено да направи допълнителен анализ на проекта. Тодор Чобанов пък каза, че Ларгото имало неуредици заради проектантска грешка. Разбрахте ли нещо? Ами, общо взето, нещата стоят ето така: министерството, което е възложител на изпълнението на софийското Ларго, а средствата - европейски, при сключен договор, с гаранционен срок и всички останали законови изисквания, от месеци не може да задължи фирмата - изпълнител да поправи грешките.

Някой представя ли си това да е възможно във Великобритания, например?

Да се плаща и държавата да не е в състояние да защити собствеността си и интересите на гражданите си? Това е възможно единствено в България, където едната страна (Министерство на културата) иска от проектанта да "анализира" допълнително, а другата (Тодор Чобанов, Столична община) обвинява именно проектанта... Има нещо дълбоко сбъркано в цялата схема.

Проектът за "Антична Сердика" бе финансиран по ОП "Регионално развитие" от предишния програмен период на европейските фондове с 15 млн. лв. Днешният пореден "ремонт на ремонта" ще струва около 10 000 лв., но няма да ги дават данъкоплатците, по думите на министър Боил Банов.

Кметовете имат едно основно правило - в година на местни избори се правят най - много ремонти, за да види населението колко успешни сме. Да, ама не, на управленския екип на столицата 2019 г. определено не им беше добра от към този аспект. Примери достатъчно - започваме с "Графа", минаваме през "банята" на "Св. Седмочисленици", после през плавателния канал на ул. "Солунска" и стигаме до "Антична Сердика", която щяла да конкурира Рим, ако си спомним думите на тогавашния (2016 г.) културен министър Вежди Рашидов. И тъй като местните избори ей сега ще дойдат, може би е добре кметският екип на София да се разходи до Белград или Загреб. Не са далеч, истински магистрали (Бойко, истински!) водят до там, балкански столици са и завладяват с вида си. Всяко кътче е изпълнено с мисъл за хората.

За хората, дами и господа управляващи!