След броени дни България ще отбележи три години от присъединяването си към Европейския съюз.
Три години, през които страната ни се опитваше да докаже на големите от европейското семейство, че има основания да бъде част от него.

Простата равносметка за това време обаче доказва друго - милиони загубени евро, стотици дела за корупция, завършващи без ефективни присъди, десетки критични забележки от чиновниците в Брюксел и хиляди българи, недоволни от условията, в които живеят и работят.

Нароиха се фирми, чиято дейност трябваше да помогне на предприемчивите да печелят проекти за еврофинансиране - един от показателите, по който претърпяхме уникален крах.

Ефективна ли бе работата на тези посреднически фирми е въпрос, който може би тепърва ще ни вълнува, макар че може би отговорът е ясен.

С news.bg се свързаха служители от една такава компания - месеци наред оставени без заплати и осигуровки.
Фирмата, в която са работили, носи доста представителното име "Европейски център за управление на проекти - България".

Според казаното от вече бившите й служители обаче отношението, на което те стават свидетели, е далеч от европейския маниер на работа.

По думите им те са били принудени да напуснат, защото в един момент са спрели да получават заплатите си.
Разумно обяснение липсва, предупреждение за това също. Единственият аргумент от страна на ръководството е "пари няма", но се чака одобрение на проекти по различни Оперативни програми.

Пари очевидно наистина няма, защото в момента фирмата дължи за заплати и осигуровки сумата от 60 000 лв.

Въпросната фирма е създадена през 2006 г. Предметът й на дейност е консултантски услуги и по-конкретно изготвяне на проекти, които впоследствие кандидатстват за финансиране от предприсъединителните програми.

Първоначално фирмата съществува на името на Ивелина Капралова. Припомняме ви, че тя нашумя покрай заведено дело за пране на пари и измама по САПАРД. Капралова бе подсъдима с бившия зам.-шеф на фонд "Земеделие" Красимир Неделчев по обвинения за придобиване на имущество чрез взети подкупи, за вземане на подкуп и за посредничество при вземане на подкупи.

Съдът намери Неделчев за невинен, а Капралова (член на ЦИК за президентските избори от квотата на ДПС) за виновна само по последното обвинение, но присъдата бе изменена в административно наказание 1000 лева глоба.

Наложената глоба самата Капралова коментира за news.bg с думите "в една война винаги има победители, победени и жертви. За всички беше ясно, че това беше политическа поръчка, а моята роля беше да бъда жертва".

Впоследствие фирмата бива прехвърлена на брат й. Служителите й обаче посочват, че реално през цялото време тя е ръководила компанията чрез генерално пълномощно.

За три години дейност фирмата има два одобрени проекта. Иначе е успяла да изготви десетки на средна стойност, по данни на служители, от 5 000 до 10 000 лв.

Постепенно обаче ЕЦУП спира да изплаща възнагражденията на служителите си. Така от средата на 2009 г. повечето напускат.

На документ компанията се ръководи и от изпълнителен директор, чиито правомощия по длъжностна характеристика са изцяло административни и без никакъв достъп до финансите на дружеството.

Той разказа още, че фирмата е започнала работа и с консорциум от дружества.

По думите му, като част от този консорциум, компанията дължи сумата от 160 000 лв., които трябва да бъдат изплатени до края на януари 2010г. По негови данни Капралова е изтеглила и кредит от банка в размер на 50 000 лв. Простата сметка показва, че към момента компанията има задължения, възлизащи на близо 300 000 лв.

По-интересното в случая е, че на 15 октомври тази година фирмата е продадена.

Проверка на news.bg показа, че новият собственик е 20-годишната Анита Цекова от Мездра, по думите на бившите служители - от ромски произход.

По информация на нашия източник момичето надали изобщо е запознато със задълженията на фирмата. News.bg се опита да се свърже с нея, но безуспешно.

Потърсихме и Ивелина Капралова за коментар. Тя потвърди, че неизплатени заплати и осигуровки има, но подчерта, че вината за това е на изпълнителния директор.
По думите й реална отговорност за неуспеха на компанията имат самите служители, които не са успели да вкарат пари във фирмата.

"Аз съм дала всичко за тази фирма. Аз давах парите, те ги разпределяха. Заплатите не са давани на част от хората, защото работата нямаше. Аз съм вадила в последните месеци, когато видях, че фирмата умира, от личните си пари, за да им давам бонуси", добави тя.

"Аз съм теглила заеми, за да им осигуря комфорта и условията им на работа...в момента и една стотинка да влезе, аз ще я разделя на 10 за тях."

На въпрос кой би искал да купи фирма с толкова много задължения, тя отговори: "100 000 лв. задължения на фона на 12 милиона от проекти, които са вътре...Един да се случи, е напълно достатъчен".

Не получихме отговор на въпроса за колко е продадена фирмата (по наша информация за около 6 000 лв.) и защо с получените пари не са разплатени заплатите на служителите.

Помолихме госпожица Капралова да ни даде контакт на новите собственици. Тя обясни, че не разполага с такъв.

Часове след нашия разговор обаче част от бившите служители получиха е-майл от нея, че новите собственици искат да се срещнат с тях, за да уредят взаимоотношенията си.

За случилото се бившите служители са подавали сигнал в Инспекцията по труда. Капралова е разследвана още от прокуратурата и НАП.

Становището на ИТ гласи, че седалището на фирмата се намира на столичната улица "Позитано". След проверка на инспекцията е установено, че "фирмата не е там". На новия собственик е изпратена призовка. Вместо него обаче се явява упълномощен представител.

Инспекцията по труда е издала предписание заплатите да се изплатят до 30.12.2009 г.

В случай, че "ЕЦУП - Бг" не изплати трудовите възнаграждения, служителите имат право да предявят съдебен иск срещу бившите си работодатели в тригодишен срок, се казва още в решението на ИТ.

По данни на бившите служители в момента Ивелина Капралова отново работи по линия на изготвяне на проекти. Чрез фирма на името на ...първата си братовчедка.

В което няма нищо лошо. Ако преди това успее по коректен начин да изплати задълженията си към служители, банки и прочие.

Само в такъв случай ще може категорично да опровергае определението, дадено от служителка в старата й фирма, а именно - "Това е просто поредната измамница в нашата държава".