Пожар, избухнал в склада на компанията за дрехи втора употреба Remix, е унищожил стока за около 9 милиона лева, показват изчисленията на фирмата. Огнената стихия се разразила на 15 юли и по първоначална информация е нелеп инцидент, а не умишлен палеж. От Remix смятат така, тъй като пожарът е избухнал на голяма височина, където няма възможност за човешки достъп.

За момента конкретната причина не е установена от органите. По информация на "Нова телевизия" преди пожара в склада е имало данъчна проверка.

В помещението, където е започнал, има само стока. Това е всъщност разпределителният център, откъдето опакованите артикули поемат по пътя към крайните си клиенти на 7 пазара в ЕС. Изгорели са голяма част от артикулите, приготвени в специалните картонени опаковки на Remix за експедиция. Сградата, намираща се край Казичене, е нова и помещенията отговарят на всички изисквания за противопожарна безопасност.

Стоката има застраховка.

"Инцидентът ще ни забави, но няма да ни затвори", казва Любомир Кленов, един от основателите на Remix. И допълва, че почти 100% от сумите по поръчки за дрехи, които са изгоряли вече и не могат да бъдат доставени, са върнати на клиентите.

Заради инцидента се наложи компанията да преустанови временно продажбите за всички седем пазара в Европа. Това води до значителни пропуснати ползи. Оценката е, че ще се отрази негативно и на целия сектор за търговия на дрехи втора употреба онлайн у нас.

Другата загуба, чийто ефект тепърва ще се изчислява, е, че инцидентът ще забави темповете на растеж на компанията. Миналата година Remix бе определена от Ernst & Young за една от най-бързо развиващите се компании в Централна и Източна Европа. Все пак, твърдото намерение е тази година да бъде постигнат ръст спрямо 2016, макар и с по-малко от предвиденото.

Компанията вече е предвидила около 4 милиона лева, които да инвестират в рестарт на дейността. Планът ще бъде реализиран и с подкрепата на техния международен партньор, австрийската инвестиционна компания Mezzanine Management. "Работим на пълни обороти. Функционират и другите два центъра за обработка на компанията, в които се помещава част от стоката ни, която оцеля. До броени дни ще стартираме отново", каза Кленов.

Remix Second Hand е водещата онлайн компания за търговия на дребно с дрехи втора употреба в България. От създаването й през 2012 г. досега бизнесът расте до три и половина пъти годишно. Миналата година компанията е обявена за една от най-бързо растящите в Централна и Източна Европа от Еrnst&Young. През 2014 г. отварят онлайн магазините в Гърция и Румъния, а през 2015 г. - в Полша. Миналата година компанията получава финансиране от 8 млн. евро от един от водещите инвестиционни фондове в Централна и Източна Европа - Mezzanine Management, за да продължи експанзията си. Това позволява на компанията да влезе на три нови пазара в Европа - Унгария, Словакия и Чехия, като така българският търговец вече оперира в 7 държави в ЕС. В Remix работят близо 600 служители.