Ямболският районен съд постанови 1 година лишаване от свобода на 22-годишния Марин Димитров от с. Бояджик, който през февруари миналата година скъса българското знаме в двора на училището.

Наказанието да бъде изпълнено при първоначален общ режим, постановиха магистратите, цитирани от БНР.

Останалите четирима подсъдими по делото бяха оправдани. Защитникът на Димитров каза, че ще помисли дали да обжалва присъдата пред Окръжния съд, а прокурорът по делото заяви, че присъдата ще бъде протестирана, тъй като се иска наказание за всички участници в инцидента.

Припомняме, на 9 февруари миналата година около 3 ч. след полунощ група от 6-има младежи от ромски произход излизат от дискотеката в центъра на Бояджик и отиват в двора на училището.
Марин се хваща на бас
, че може да се качи на пилона на знамето Младежът се покатерва на пилона, но в това време, привлечен от глъчката в двора идва младши полицейски инспектор Митко Чавдаров.
Младежът пада от пилона заедно със знамето. Последват обиди и псувни към длъжностното лице.

Случаят в село Бояджик стана известен, след като циганите се оплакаха, че са бити от полицая Митко Чавдаров. Те повдигнаха и обвинение срещу него, но съдът на втора инстанция прочете оправдателна присъда

В подкрепа на полицай Митко Чавдаров дни след инцидента бяха събрани над 3000 подписа. Жителите на селото се заканиха, че ще пристигнат масово на делото и ще протестират против унизителния за българския полицай процес. 

Корпорация „Развитие" активно се включи в кампанията за защита на Чавдаров, обявявайки, че го награждава с 1000 лева, грамота и почетна значка на „Развитие".