Една година лишаване от свобода с изпълнение, отложено за три години и глоба в размер на 2 000 лева за изкупуване на черни и цветни метали без лиценз. Такава присъда постанови районният съд в Плевен на 39-годишен мъж.

Престъплението му е по чл. 234б, ал.1, вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Любомир И. е осъден за това, че в периода 07.10.2013 г. – 30.10.2013 г. в гр. Плевен, при условията на продължавано престъпление, като управител на заложна къща, изкупувал черни и цветни метали на обща стойност 1 471.98 лв. без да притежава необходимия за това лиценз.

Лицензът за тази дейност се издава според Закона за управление на отпадъците.

През месец юли 2012 г. осъденията Любомир И. придобил дружествените дялове на юридическо лице, което извършвало дейност на заложна къща - предоставяло парични заеми срещу залог върху движими вещи.

Подсъдимият решил да промени предмета на дейност и да започне да изкупува черни и цветни метали. При това обаче фирмата не притежавала лиценз за тази дейност и не отговаряла на законовите изисквания за получаването на такъв.

Поради това Любомир И. решил да „заобиколи“ закона, като прикрие фактическите сделки по изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали с договори за парични заеми, обезпечени със залог върху движими вещи.

Подсъдимият извършвал тази незаконна дейност в продължение на около един месец, когато бил засечен от служители на РИОСВ. Те от своя страна подали сигнал в Районна прокуратура – гр. Плевен.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – гр. Плевен.