10 години затвор поиска прокуратурата за Златомир Иванов - Баретата по делото в Специализирания съд, което се води за организирана престъпна група с цел разпространение на наркотици.

Освен него, на подсъдимата скамейка са още 9 души, за които прокуратурата смята, че са участвали в групата. Според държавното обвинение тя е действала от октомври 2011 г. до 2013 г. на територията на Южното Черноморие, по-специално в "Слънчев бряг", както и в София, и в Казанлък.

Припомняме, Баретата тези дни получи потвърдена присъда от 6 години по друго дело, но се оказа, че този период от време той предварително вече го е излежал по време на престоя си в ареста и с мярката „домашен арест”.

Според прокурора в края на 2011 г. в дома на Баретата се състояла среща, на която той поканил Ивайло Борисов - Ториното и Златко Гочев. Предложил им да организират групи с дилъри, които да разпространяват дрога по Южното Черномоерие.

Други дилъри пък трябвало да се заемат с разпространението на територията на Стара Загора, по-специално в Казанлък. Решено било да се предлагат само марихуана, тип "холандец" и кокаин.

Като ръководител на групата Златко-Баретата поставял управленските си решения и те достигали до другите участници, които били негови подчинени. В йерархично отношение Борисов и Гочев стояли веднага след Баретата. За тях прокуратурата поиска по 8 години затвор. Според обвинението, именно те предавали решенията на участниците на по-долно ниво.

За останалите подсъдими спецпрокуратурата поиска между 6 и 7 години лишаване от свобода.

Представителят на държавното обвинение посочи, че не следва да бъдат кредитирани показанията на редица свидетели, които в съдебната фаза се отметнаха от показанията си. Прокурорът настоя да се вземат предвид разпитите им в досъдебното производство. Според него обвиненията били доказани.

Пледоарията на прокурора "потресе" адвокат Мариана Тодорова. "Явно сме присъствали на различни дела и сме слушали различни свидетели", заяви защитата. Според нея не са събрани обективни доказателства за престъпленията, за които подсъдимите са обвинени.
Ползваните от Спецпрокуратурата доказателства са изградени на основата на доказателствени източници, които не отговарят на изискванията, категорична е Тодорова.

По думите й, прокуратурата днес е преразказала свидетелски показания, а не е посочила факти, които счита за доказани на базата на събрани категорични доказателства.

За пример тя даде показанията на свидетеля Росен Драгнев, който в досъдебната фаза е казал, че Ториното бил в Бургас заради разпространение на наркотици, а впоследстие се отметнал от думите си. Пред съдия Драгнев заявил, че не знае нищо за взаимоотношения между подсъдимите във връзка с разпространение на наркотици.

Самият Драгнев е признал, че с Баретата са били във влошени отношения. Защитата настоя за оправдателни присъди.
Заседанието продължава с пледоариите на останалите адвокати.