Общо 10 години и половина затвор постанови Разградски окръжен съд за двама мъже от Търговище, ограбили преди 4 години мандрата край Самуил.

5020 кг. кашкавал бяха откраднати от млекопреработвателното предприятие, информира Дарик радио.

Делото за обира на мандрата край Самуил за втори път влиза в залите на Разградски окръжен съд.
В края на първия процес магистратите издадоха оправдателни присъди и за двамата подсъдими.

По-късно световният шампион по вдигане на тежести Ангел Генчев, среща с когото бе алиби на един от обвиняемите, в писмо до Варненски апелативен съд се отрече от показанията си.
Това бе едно от основанията на новия съдебен състав да постанови, че 39-годишният Божидар Байков и 30-годишният Минчо Илиев са виновни в извършване на грабежа на мандрата в местността "Църквино" край Самуил.

На 7 срещу 8 септември 2002 г. оттам бяха откраднати 5020 кг. кашкавал "Витоша" на стойност 30 622 лв. В съдебното решение се уточнява, че престъплението е извършено с други неустановени физически лица.

Наказанието за Байков е 5 години лишаване от свобода, за Илиев - 5 години и 6 м. при строг режим на изтърпяване. И на двамата ще бъдат зачетени излежаните в ареста по година и половина.

Съдът постанови двамата мъже от Търговище да изплатят обезщетение от 6 000 лв. на получилия средна телесна повреда по време на нападението пазач на мандрата Еркин Басри.

Защитниците на двамата подсъдими заявиха, че ще обжалват присъдата. Могат да направят това в срок от 15 дни пред Варненски апелативен съд.