Ефективна присъда за каналджийство получи македонски гражданин, хванат от наши граничари, съобщават от пресцентъра на МВР.

Гранични полицаи от регионалната дирекция в Кюстендил са задържали 43-годишния мъж на 6 януари. Те го спипали в района на 79 гранична пирамида, след като получили сигнал от македонските власти.

Патрул е открил група от 7 мъже в района на бившата застава в кюстендилското село Ветрен. Те са идентифицирани като афганистански граждани. Някои от чужденците са признали, че чакат каналджията, за да ги преведе през българо-македонската граница на път за Западна Европа.

Проверка е установила, че Държавната агенция по бежанците е издала карти на афганистанците. Те са със статут на кандидати за бежанци.

Чужденците са изведени от граничната зона.

Срещу каналджията в Гранично полицейско управление-Гюешево е образувано незабавно производство. Кюстендилският районен съд го е осъдил на 3 месеца лишаване от свобода.

Македонският гражданин вече има влязла в сила условна присъда от 7 месеца от Свиленградския районен съд. Затова на каналджията ще бъде наложена ефективна присъда "лишаване от свобода" за 10 месеца.