10% от имунизираните срещу заушка деца на възраст от 5 до 9 години не са създали имунитет към заболяването, съобщи д-р Ани Егинлиан, директор на РИОКОЗ - Пловдив.

Тя уточни, че това не са окончателни резултати, тъй като до сега са готови резултатите само от 60 проби. Според лекарите това е и една от причините най-голям брой от болните да е в тази възрастова граница.

Д-р Егинлиан обясни, че при всяка една ваксина ефективността никога не може да стигне 100%, затова е и нормално при някой хора да не се създава очаквания имунен отговор към заболяването.

Относно достоверността на извършваните имунизации, тя уточни, че е установено единични случаи, при които лекари само фиктивно са поставяли ваксина.

В тези случаи обаче се касае за възрастни пациенти, които е трябвало да бъдат имунизирани срещу тетанус и дефтерия. Нарушения при имунизациите на децата до сега не са открити.

Проверките за имунния статус се извършват, защото голям брой от заразилите се със заушка деца са били имунизирани. Д-р Егинлиан подчерта, че в момента заболеваемостта се задържа на едно и също ниво.

През изтеклата седмица регистрираните болни са 97, като отново най-много са в Пловдив - 74.

Имунизираните младежи в областта са вече 9000, като и през следващите дни в РИОКОЗ ще се поставя ваксина.