100 хил. лева гаранция определи Спецсъдът за шефа на "ТАД груп" Иван Тодоров, пише "24 часа". Той е освободен от ареста срещу тази парична гаранция.

От Спецпрокуратурата не коментираха решението. Тодоров трябва да излезе незабавно на свобода.

Заедно с него обвинени за кибертероризъм са и подчинените му Георги Янков и Кристиян Бойков. Те са на свобода срещу гаранции от по 20 хил. лева.

Според съда, няма събрани доказателства Иван Тодоров да е подбудил Кристиян Бойков да извърши хакерската атака, информира БНТ. 

Те са категорични, че собственикът на "ТАД груп" не е съдействал по никакъв начин на разследващите. Доказателствата им са само от декриптирането, което антимафиотите са успели да направят.

От прокуратурата ще обжалват. 

Адвокат Лулчева: Няма доказателства, има твърдения и спекулации

Адвокат Лулчева: Няма доказателства, има твърдения и спекулации

Експретизите са назначени, но не са готови

Припомняме, по-рано от Спецпрокуратурата информираха, че имат доказателства по досъдебното производство за кибертероризъм на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров и двама от служителите във фирмата - търговският директор на фирмата Георги Янков и 20-годишният IT-специалист Кристиян Бойков

Поискаха постоянен арест за собственика на "ТАД Груп"

Поискаха постоянен арест за собственика на "ТАД Груп"

Той е обвинен в кибертероризъм

От спецпрокуратурата са иззети компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, сървъри, назначени са експертизи и имало събрани свидетелски показания, повечето от които на служители на фирмата "ТАД Груп".

Според държавното обвинение крайната цел на обвинените е била създаване на нестабилност в страната, реакция срещу действащата политическа система и правителството, всяване на смут и страх сред населението. Сред целите били и разстройване работата на НАП и други институции, фирми и дейности.

Според думите на прокурор Евгения Станкова сред целите на хакерската атака била и поливната система на цветята в градинката до парламента - при преминаване на чуждестранни делегации да предизвикат дистанционно поливна дейност и да намокрят дипломатите. От администрацията на парламента и от столична община обясниха, че нямат проблем с поливната си система, че тя се командва аналогово - с водоноски и е невъзможно да бъде хакната.

В същото време от прокуратурата обясняват, че в събраните материали по делото има факти, че около две седмици преди задържането на служителя в "ТАД Груп" - 20-годишния Кристиян Бойков, източените от информационната база на НАП данни са били предоставени на български и чуждестранни медии.

Според прокуратурата, която се позовава на анализ на компютърните конфигурации, имало скрит чат през приложението "Телеграм" между един от обвиняемите и собственика на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов. По този чат му били предадени копирани от НАП данни.

Пред bTV Асен Йорданов от сайта "Биволь" заяви, че нито познава собственика на компанията, нито някога е ползвал "Телеграм". Той възнамерява да съди спецпрокура Евгения Станкова. 

Закрити врата по делото "Тад груп" заради националната сигурност

Закрити врата по делото "Тад груп" заради националната сигурност

Данните от НАП изпратени до "Бивол", но и световни медии като БиБиСи и Ройтерс

Имало копирана информация за лица на висши ръководни постове в държавата, за застрахователна компания, както и за популярна хазартна игра.

От разпитите на служители на НАП стана ясно, че са копирани данните на над 5,1 млн. български граждани. Това са ЕГН-та, различни комбинации от цифри, регистрационни номера на моторни превозни средства - най-различни данни, с които НАП е редно да разполага.