Започна преброяването на гласовете за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на прокурорите. 

Точно в 18 часа Виктор Малинов, председател на Общото събрание на прокурорите за избор на член на ВСС и завеждащ отдел "Надзор за законност" при Върховна административна прокуратура, обяви края на изборния ден.

Към 18 ч. общата избирателна активност на прокурорите е била 78,84% при 1 185 гласували от 1 503-ма имащи право на глас.

1379 прокурори избират електронно представителите си за ВСС
Обновена

1379 прокурори избират електронно представителите си за ВСС

12 представители на държавното обвинение се борят за 4 места в кадровия орган

Посредством системата за електронно гласуване през интернет своя глас са дали 1096 прокурори от 1379 заявили желание за дистанционно гласуване. Регистрираната избирателна активност по този способ е била 79,59%.

С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата са упражнили правото си на вот 89 прокурори, т. е. избирателната активност е била 70,63%.

Секционната избирателна комисия №1 е започнала преброяването на хартиените бюлетини.

Окончателният резултат от избора ще бъде отчетен, след като председателят на избирателната комисия въведе в информационната система за електронен избор резултатите от гласуването с хартиени бюлетини, в съответствие с данните от протокола от СИК 1 за гласуване с хартиени бюлетини.

Чрез информационната система председателят на Избирателната комисия ще сумира общия резултат от гласовете, подадени електронно дистанционно през интернет и чрез хартиени бюлетини.

Отново чрез Системата за електронен избор, председателят на избирателната комисия ще генерира резултатите от избора, които включват имената на избраните членове на Прокурорската колегия от квотата на прокурорите, както и общият брой на гласовете, с които е избран всеки един.

Според правилата кандидатът е избран, ако получи повече от половината от действителните гласове