12 години затвор получи 29-годишният Р. Колев за опита си да убие непълнолетната си приятелка З.С. от Радомир. Той ще изтърпи наказанието си при първоначален "строг" режим, съобщиха от прокуратурата.

Подсъдимият Колев (на 29 години) и непълнолетната З.С. от гр. Радомир имали връзка от 2015 година. Той често упражнявал физическо насилие срещу момичето, отправял закани както срещу нея, така и срещу семейството й. Тя първоначално се притеснявала да разкаже на родителите си за поведението на Колев, но впоследствие споделила за това с майка си. Родителите на момичето се противопоставили на връзката й с Колев и настояли тя да се прекрати.

На 17 януари 2016 г. З.С. в телефонен разговор с подсъдимия му съобщила, че приключва връзката си с него.

На следващия ден, около 07:45 ч., Р. Колев причакал момичето на автогарата и я нападнал с нож. След стореното Колев прибрал ножа и се отдалечил, но не след дълго се върнал, вдигнал падналата З.С. и се качил в спрелия на спирката автобус, като помолил шофьора да ги откара до Спешна медицинска помощ.

Междувременно свидетелите извикали полиция и патрулни автомобили на МВР спрели автобуса. Пострадалата З.С. била транспортирана до МБАЛ гр. Перник.

Благодарение на лекарите момичето оцеляло. Тя имала множество прободно-порезни наранявания в областта на гръдния кош и черния дроб, както и остра кръвозагуба и шоково състояние. При обиск от полицаите в нападателя е открит нож и метален бокс.

Изготвената по делото химическа експертиза на кръвна проба, взета от подсъдимия установила наличие на упойващо вещество - тетрахидроканабинол, резултат от употреба на марихуана, канабис и производни.

От заключението на съдебно психолого-психиатрична експертиза на З.С. е установено, че тя страда от посттравматично стресово разстройство, тревожен-хиподепресивен синдром, разгърнало се като последица от преживения изключително тежък стрес. Извършеното спрямо нея е възможно в бъдеще да има трайно неблагоприятно отражение върху психичното й здраве.

Заради това, че подсъдимият Колев е признал вината си, е съден по съкратеното производство при първоначален "строг" режим.

Съдът осъди Колев да заплати на пострадалата З.С. сума в размер на 100 000 лв., представляваща обезщетение за претърпените от нея болки и страдания.

Присъдата подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.