12 години ще прекара в затвора созополският подпалвач Павел Господинов - Харакирито. Той ще трябва да изтърпи наказанието си при първоначално строг режим. Това е решил Бургаският апелативен съд, потвърждавайки присъдата на Господинов. Това съобщават от държавното обвинение.

Припомняме, през ноември 2012 г. Павел Господинов умишлено подпалил къща в стария Созопол, която е паметник на културата. При пожара загинали трима души. При направените самопризнания Харакирито обяснил, че е запалил огъня заради 600 лв. дълг за наем. По-късно обаче той промени показанията си и заяви, че е невинен.

По време на заседанието на Бургаския окръжен съд през юли прокурорът по делото Деян Петров поиска максималното наказание, което законът позволява - 15 години зад решетките.  Според обвинението става въпрос за престъпление с висока обществена опасност, тъй като пожарът е можел да се прехвърли и върху други къщи.

Освен, че ще прекара 12 години зад решетките, Харакирито трябва да заплати по 100 000 лв. на наследниците на починалата Диана Трифонова Монева. Това е обезщетение за причинените им неимуществени вреди със смъртта на майка им.

Решението на съда може да се обжалва пред Върховния касационен съд (ВКС).