13 месеца след трагедията в Хитрино в Шуменския окръжен съд започна делото срещу машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, управлявали дерайлиралия влак с взривилата се композиция от цистерни.

Съдът отхвърли исканията за отвод на прокурор Маргарита Георгиева и за връщане на делото за доразследване. Процесът ще се води по реда на съкратеното следствие

29 пострадали бяха конституирани като частни обвинители, но граждански искове не бяха предявени.

Ново изслушване по делото е насрочено за 7 март.

Възстановяването на Хитрино започва през пролетта

Възстановяването на Хитрино започва през пролетта

Преди година влак се взриви в центъра на селото

Според обвинителния акт машинистите са нарушили правилата за движение, техническите норми за експлоатация и сигнализация в жп транспорта и по непредпазливост са причинили смъртта на седем души и телесни повреди на още 14. При навлизане в гарата Михнев управлявал влака с близо 40 км/ч по-висока скорост от разрешената, а вторият машинист Петков не предприел действия за незабавно спиране на влака. 

Според адвокатите на Димитър Михнев и Радослав Петков по досъдебното производство са събирани едностранчиви доказателства, свързани със състоянието на железния път. Освен това защитниците заявиха пред БНР, че са нарушени правата на защита на обвиняемите, тъй като не са предявени всички доказателства. Те поискаха връщане на делото за доразследване.

Груби нарушения на безопасността при катастрофата в Хитрино

Груби нарушения на безопасността при катастрофата в Хитрино

Неработещи устройства за бдителност…

От прокуратурата заявиха, че са дадени всички възможности за запознаване с доказателствата по делото и няма предубеденост и едностранчивост. С това становище се съгласи и съдът и отхвърли искането за отвод, както и за връщане на делото, но все пак съдът прие, че има процесуални нарушения, които биха могли да се отстранят.

Съдът отхвърли и като недопустим иска на Националната компания "Железопътна инфраструктура" в размер на 315 хиляди и 29 лева, предявен за имуществени вреди по железния път.