Националния осигурителен институт разкри опити за злоупотреба със средства на Държавното обществено осигуряване - т. нар. "английска борса".

Става въпрос за схема, при която лица, които никога не са напускали страната, подават заявление за отпускане на парични обезщетения за безработица, като посочват и предишна трудова дейност във Великобритания. Точно преди да останат без работа, те са работили за кратко време на високи доходи у нас. Надеждата им е, че НОИ ще им отпусне обезщетение върху тази заплата, тъй като съгласно европейския регламент, когато се сумира стаж и в друга страна членка на ЕС, обезщетението се отпуска върху последния доход.

Ситуацията е позната на служитеите на НОИ в цялата страна и е изключително трудно подобно фиктивно назначаване да "мине".

Куриозна измама в Пазарджик: 76 души работят в офис от 6 кв.м и в къща за гости на груб строеж

Куриозна измама в Пазарджик: 76 души работят в офис от 6 кв.м и в къща за гости на груб строеж

Грубите фалшификати често граничат с необяснима наивност, посочва НОИ

13 "английски работници" от Пазарджик пробват точно това, като представят преносими документи U1 за упражнявана трудова дейност във Великобритания. На част от тях първоначално са изплатени парични обезщетения за безработица при прилагане разпоредбите на регламента. Впоследствие обаче е установено, че тези лица не само не са работили при посочения последен български осигурител, но и че някои от тях дори никога през живота си не са излизали от пределите на страната, камо ли да са работили в друга страна от ЕС.

След отказ за потвърждаване на осигурителните номера от чуждата компетентна институция за възстановяване на получените обезщетения от "английските работници" са издадени разпореждания за сумата от 36 224.11 лв.

След сигнали до прокуратурата са образувани досъдебни производства.