Около 14.00 часа вчера на дежурен оператор на фирма-доставчик за природен газ се обадил мъжки глас, който заявил, че е поставено самоделно взривно устройство в пътнически автобус във Враца.

За да не бъде взривен, от служителя било поискано да внесе пари по банкова сметка, но преди да каже сметката и исканата сума, връзката прекъснала. Последвали около д20 подобни разговора. Във всеки от тях гласът посочвал различни места, на които е поставена бомба - автобус в Свиленград, газопровод в Банкя и други, като също променял и исканията си.

При последното обаждане казал, че иска да се преведе ваучер от 100 лева на СИМ карта, но не посочил номера.

От фирмата подали сигнал в полицията и веднага започнало разследване по случая. Криминалистите установили, че номерът, от който са обажданията, е собственост на жител на Бяла Слатина.

Когато полицаите го „посетили", той обяснил, че телефонът му, заедно със СИМ картата, откраднат по Коледа. Той не подал сигнал в полицията, защото апаратът бил стар, а картата предплатена.

По-късно е установено, че извършител е 14-годишно момче от града, което е настанено в социално-педагогически интернат в с. Варненци, общ. Тутракан.

Полицаите задържали момчето и намерили у него СИМ картата и мобилния телефон. Извършителят е конвоиран до Четвърто РУП - София, където ще бъде задържан за 24 часа.

Материалите са докладвани в СРП и е назначена съдебно - психиатрична експертиза.