Две години след заложническата драма в Сливен нападателят на клона на "Инвестбанк" Стефан Стефанов бе осъден на 15 години затвор.

Делото отново се гледа в Сливенския окръжен съд, тъй като Окръжната прокуратура внесе нов обвинителен акт с 9 обвинения срещу похитителя, съобщава БНР.

Съдебната процедура отново беше съкратена, тъй като обвиняемият се призна за виновен по всичките 9 обвинения.

Най-тежките са за въоръжен б, собственост на "Инвестбанк", придружен с опит за убийство на охранителя на банката.

Освен 15-те години затвор при първоначален строг режим, съдът го осъди да заплати 160 000 лева за нанесени нематериални щети на простреляния Станчо Станчев и 6 400 лева държавна такса.

Пострадалият охранител каза, че не е доволен от присъдата и най-вероятно ще обжалва в 15-дневен срок пред Апелативния съд.

Припомняме, на 23 март 2011 г. 27-годишният Стефанов влезе в клон на "Инвестбанк" в Сливен, за да го ограби. В последствие обаче простреля охранителя и държа няколко часа служители на банката като заложници.
Стефанов бе осъден на 16 години и 8 месеца затвор по съкратено производство на базата на самопризнания. В началото на 2013 г. делото влезе в Апелативния съд в Бургас, тъй като  бе върнато от Върховния касационен съд.