За периода от 1 януари - 30 април 2019 г. са регистрирани 344 телефонни измами спрямо 404 за същия период през 2018 г. Намалението е с повече от 15%, а причинените вреди са на стойност над 2.5 млн. лв.

Данните представи силовият министър Младен Маринов по време на редовния парламентарен контрол в Народното събрание.

Той отчете, че регистрираните телефонни измами през месец март са 56, спрямо 137 през миналата година. През месец април регистрираните телефонни измами са 48, спрямо същия месец за 2018 г.

През последните 3 години от 2016 до 2018 г. МВР отчита намаление при регистрираните телефонни измами. През 2016 са регистрирани - 1399, през 2017 г. - 1325 и през 2018 - 1097 телефонни измами. За посочения период по неофициална информация причиняването на имотна вреда е на стойност на 20-23 млн. лв.

Вътрешният министър отчете и дейността на МВР по противодействие на телефонните измами: целенасочени оперативно-издирвателни мероприятия и провеждане на превантивни мероприятия. Телефонните измами изискват комплекс от действия на полицията в няколко категории - въртачи, контрольори и мулета и доказване на организирана престъпна дейност.

Повече телефонни измами и повече хвърлени пари

Повече телефонни измами и повече хвърлени пари

Двама мъже дали по близо 100 000 в последните дни

Пример за задържана група на телефонни измамници, Маринов даде със задържаната група на 18 април на на територията на България и Румъния.

От края на 2012 г. МВР повишава информираността на населението затова престъпление и дава съвети на хората как могат да се предпазят, подчерта Маринов и изрази съжаление, че има хора, които все още се подават на телефонните измами.

Предоставени са критерии за идентификация на потенциални жертви на телефонните измами, акцентира той. Ползотворно е сътрудничество с операторите и по предложение на ГДНП се извършват комплексни мерки за извънреден мониторинг на телекомуникационен трафик.

Телефонните измамници действат по нова схема

Телефонните измамници действат по нова схема

Подлъгват жертвите с телевизионно участие

Маринов се похвали, че МВР и спецпрокуратурата са изградили екип, който е стигнал до най-високите етажи на организираната престъпна група. Той очаква да се промени подхода на самите измамници, но силовото ведомство ще реагира по подобаващ начин.

Силовият министър призовава хората да не се доверяват на непознати хора по какъвто и да било повод, както и да не дават пари на непознати.

По думите на Маноил Манев телефонните измами са бич за цялото ни общество, защото взимат събрани пари на нашите родители, баби и дядовци, които нанасят огромна социална щета. "Има резултати и МВР предприе сериозна политика срещу измамите", похвали Манев работата на вътрешното ведомство.

Нова схема въвеждат телефонните измамници

Нова схема въвеждат телефонните измамници

От МВР предупреждават да звъннете от друг апарат на 112, ако непознати ви искат пари