Мерките срещу престъпления към интелектуалната собственост обсъдиха на среща главният прокурор Сотир Цацаров и координатора на Правителството на САЩ по въпросите на защитата на интелектуалната собственост Вишал Амин, съобщиха от ВКП.

Актуализиране на указанията за разследване на престъпления против интелектуалната собственост, е първата мярка. Останалите са - създаване на мрежа от прокурори, отговорни за разследванията срещу интелектуалната собственост на територията на цялата страна, както и провеждане на обучения с такава насоченост. 

Ще въвеждат обучение по интелектуална собственост

Ще въвеждат обучение по интелектуална собственост

Патентно ведомство и българските преподаватели по интелектуална собственост подписаха меморандум

Постигнато е двойно увеличение на образуваните досъдебни производства с такъв предмет - при 79 за 2018 г., само за първите 9 месеца на 2019 г. те са 147.

През 2019 г. за първи път са постигнати осъдителни присъди - затвор за 16 души. Представена бе подробна информация за последните действия на прокуратурата, МВР - ГДБОП и НАП срещу нелегални кабелни оператори, отчетоха от страна на ВКП на срещата.

Американският координатор Вишал Амин бе запознат с предприетите от българската прокуратура действия - издаване и актуализиране на указания за разследването на престъпления против интелектуалната собственост, създаване на мрежа от прокурори, отговорни за тези разследвания на територията на цялата страна, както и провеждане на обучения с такава насоченост.

Общо е становището, че българският Наказателен кодекс се нуждае от спешни изменения в частта "Престъпления против интелектуалната собственост", за което е необходим експертен опит, но и политическа воля.

В срещата участваха и завеждащият отдел "Специализиран" във ВКП Румяна Арнаудова и прокурорът от този отдел Илона Кръстенякова.

Длъжността "Координатор на Правителството на САЩ по въпросите на защитата на интелектуалната собственост" е създадена с акт на Конгреса през 2008 г. Координаторът действа като главен орган на изпълнителната власт към Президента на САЩ, който отговаря за провеждането на политиката на американското правителство за защита на интелектуалната собственост и противодействие на нелегалното пиратство. 

Назначението на Вишал Амин на тази длъжност е потвърдено от Сената на САЩ през август 2017 г.