За четвърта поредна година на Цветница се провежда пролетна национална кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване.

След премахването на наборната армия, при която войниците бяха главните кръводарители, е необходимо всички ние да откликваме на призива за доброволно и безвъзмездно кръводаряване, защото чрез него се прави първата стъпка към осигуряването на безопасни, качествени, сигурни и ефективни кръвни съставки, заяви Генералният директор на Националния център по хематология и трансфузиология доцент Андрей Андреев.

Кампанията е под надслов "Запалете свещичка, дарете живот" и се осъществява чрез усилията на Министерството на здравеопазването, Националният център по хематология и трансфузиология, Българският червен кръст, със съдействието на Светия синод на Българската православна църква.

Според Андреев чрез безвъзмездното и доброволно кръводаряване ще се осуети съществуващата в момента практика, някои граждани да продават кръвта си на завишени цени.

През 2006 г. над 160 000 българи са изявили желание да дарят кръв.
Около 10% от тях са отложени от кръводаряване по различни медицински показания, като временно - около 60%, или 10 410 души.
Не са допуснати до кръводаряване заради носителство на трансмисивни инфекции 1779 кандидат кръводарители (10,55%).

Относителният дял на безвъзмездните кръводарители е 97%, като близо 3/4 от тях са мъже. 86% от всички безвъзмездни кръводарители са от градовете. Дарилите за първи път са 21,9%. По този показател България изпреварва страни като Швейцария, Швеция, Холандия, Обединеното кралство, Австрия и Гърция.

По-висок е този процент в Сърбия и Черна гора, Македония, Румъния и Германия.
Най-много безвъзмездни кръводарители у нас има във възрастовата граница 30 - 40 години.
Кръводарителите на 1000 души население у нас са 19,23. По този показател водят Австрия - с 67,4, Словения - 54,4, Гърция - 34,2, Швеция - 30,5.

Заместник-директорът на Националния център доктор Милка Кирова посочи, че МЗ е закупило модерна апаратура за 1.5 милиона евро чрез заем от Световната банка, за да бъдат снабдени Националния център по хематология и трансфузиология и регионалните центрове с модерна апаратура, която да гарантира качеството на кръвните продукти.

Временни пунктове за кръводаряване в София

  • "Св. Александър Невски" - на площад "Св. Александър Невски", в автобус за кръводаряване
  • "Света Неделя" - Аулата на Богословския факултет
  • "Покров Богородичен" - Енорийски център, до Руски паметник
  • "Свети Седмочисленици" - в 6-то основно училище
  • "Свети Георги" - ул. "Хан Аспарух" №9, Стоматологичен център №1

Доцент Кирова уточни, че тази година безвъзмездното кръводаряване е започнало на 9 февруари, когато в Националния център по хематология и трансфузиология е стартирала кампания.
Доктор Кирова допълни, че осигуряването на безопасна кръв и кръвни продукти, в достатъчно количество и с високо качество, е част от стратегическите приоритети на МЗ и приоритет в програмата за обществено здраве на ЕС.

Освен набирането на кръв в предстоящата кампания основната цел е промоцията на доброволното и безвъзмездно кръводаряване като хуманен жест, граждански дълг на всеки здрав човек, каза директорът на БЧК доктор София Стоименова.
Тя уточни, че областните организации на БЧК ,заедно с регионалните центрове по трансфузионна хематология са набелязали съвместни планове.

В някои региони вече е започнала информационна кампания в средните училища, колежите и висшите учебни заведения, заяви Стоименова.
Заместник-председателят на Студентския съвет на СУ Борислав Сандов изрази готовността студентите да подкрепят кампанията за кръводаряване.
Той уточни, че по време на пролетната кампания започва и студентска кръводарителна кампания.

В София тя ще започне на 11 април с организирането на акции за кръводаряване в 25 висши учебни заведения и факултети.

Ние сме издали брошура, в която посочваме ползата от кръводаряването, както и някои препоръки, които кръводарителите трябва да спазват два-три дни преди да дарят кръв, посочи Сандев.