17 295 метра бракониерски мрежи са иззети от инспектори на ИАРА само през юни месец. От тях 9 715 метра са открити и иззети от инспекторите по Черноморието. Задържани са и 105 винтери.

Само за последния месец са извършени близо 1600 проверки, съставени са 170 акта за нарушения.

Близо 1600 са проверките на инспектори на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури през юни. При тях са констатирани 170 нарушения.

550 от проверките са извършени по Черноморието, като нарушенията там са 17. Най-много са проверките в Добрич - близо 200. 380 са проверките в Централен Дунав, като установените нарушения са 25.

При проверките са иззети общо 564 кг, от които по-голямата част е върната в морето и 17 кг е дарена.

10 кг бяла мида, 50 кг рапан, 146 кг черна морска мида и 500 езерни раци (с общо тегло около 30 кг) са конфискувани при проверките.

315 от проверките са извършени от началото на миналата седмица, като са издадени 13 акта за нарушения в акваторията на Черно море, по река Дунав и вътрешните водоеми на страната. Осем от нарушенията са за любителски риболов и 5 - за стопански.

124 от проверките са по Черноморието - на море, на пристанище, в търговска мрежа и в прилежащите вътрешни водоеми. Откритите нарушения са две - за извършване на стопански риболов без разрешително и без издадено удостоверение за извършване на стопански риболов и за превоз на риба, както и без представени документи за произход на рибата.

Засилват контрола върху любителския риболов

Засилват контрола върху любителския риболов

Горските служители и инспекторите на ИАРА ще работят заедно

740 метра мрежи и 61 кг риба са иззети с актове и констативни протоколи при проверките.

От ИАРА напомнят, че миналата седмица беше подписан Меморандум между две от структурите към Министерство на земеделието, храните и горите - Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Изпълнителна агенция по горите за съвместна контролна дейност, взаимодействие и координация.