17 години затвор за внук, удушил дядо си с въже. Това реши днес Апелативният съд в Бургас.

Присъдата на съучастника му беше намалена от 15 на 11 години. Двамата подсъдими ще изтърпят наказанията си при първоначален "строг" режим.

Марио М. (23 г.) и Станислав В.(28г.) бяха признати за виновни за това, че на 20 септември 2016 г. са умъртвили умишлено дядото на Марио - Васил П. Деянието било извършено по особено мъчителен начин.

До престъплението се стигнало след като дядото на Марио отказал да му даде пари за пореден път. Заради отказа на възрастния мъж внукът му го удушил с въже, като по тялото на убития били открити счупвания и следи от множество наранявания.

18-годишен ще лежи 18 години, опитал да убие дядо за 30 цигари

18-годишен ще лежи 18 години, опитал да убие дядо за 30 цигари

На 18 години - осъждан и с няколко неприключили производства

По отношение на съучастника на Марио М. Бургаският апелативен съд прецени, че в наложеното му от Ямболския окръжен съд наказание от 15 години затвор е налице явна несправедливост. Според въззивната инстанция пълните самопризнания на Станислав в хода на досъдебното производство са допринесли за разкриването на истината. Според Апелативния съд не е достатъчно оценен и фактът, че подсъдимият Станислав бил верен приятел, готов да помогне на хората, на които държи. Именно този бил водещият му мотив да закара приятеля си Марио до дома на дядо му.

Въззивният съд е на мнение, че освен многото смекчаващи вината обстоятелства, Станислав не представлява опасност за обществото. По тази причина присъдата на подсъдимия беше намалена с 4 години.

Задържаха внук за убийството на дядо му в Русе

Задържаха внук за убийството на дядо му в Русе

27-годишният внук на жертвата имал нож

От друга страна, Апелативният съд смята, че наложеното на Марио М. наказание от 17 години "лишаване от свобода" е несправедливо занижено. Той обаче няма законова възможност да завиши присъдата поради липсата на протест от страна на държавното обвинение.

Решението подлежи на обжалване в 15-дневен срок от съобщаването му на страните пред Висшия касационен съд.