Условна присъда получи лекар заради смърт на дете, съобщиха от ВКС. Детето е починало след усложнение, настъпило при вадене на сливици.

Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС) реши д-р Михаил Маджунов да бъде "лишен от право да упражнява лекарска професия" за 2 години. Условната му присъда също е 2-годишна, но е отложена с 3-годишен изпитателен срок. ВКС оставя в сила решението на САС в останалата му част. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Прокурор и адвокат се скараха какви наказания да поискат по случая "Гери"

Прокурор и адвокат се скараха какви наказания да поискат по случая "Гери"

Четат присъдата в понеделник

Делото е заведено след като на 8 декември 2010 г. и на 16 декември 2010 г. в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", като д-р Маджунов като лекар при независимо съпричинителство с Юлиян Рангачев и Иглика Станчева е причинил смъртта на Гергана Илиева, настъпила на 23 декември 2010 г.

Нищят смъртта на дете, починало след операция на сливиците

Нищят смъртта на дете, починало след операция на сливиците

Направена в болница "Царица Йоанна"

Според документите, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност на 08 декември 2010 г. д-р Маджунов не е поискал да се определи кръвната група на пациентката преди да й бъдат извадени сливиците. При прегледа на 16 декември 2010 г. след като детето е получило кръвоизлив, той не поставил адекватна диагноза, не назначил адекватно лечение и я изписал за домашно лечение.

Подсъдимите Маджунов, Рангачев и Станчева са осъдени солидарно да заплатят на Пламен Илиев 100 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди от престъплението. Другите подсъдими, признати за виновни, първоинстанционната присъда е влязла в сила.

Тричленният състав на ВКС приема касационната жалба за частично основателна.

В този случай съдът не приема довода за приложение на принципа non bis in idem (забраняващ двойното наказване за едно и също деяние), прогласен в ЕКПЧ.

Лекарят виновен за смъртта на 4-годишната Гергана

Лекарят виновен за смъртта на 4-годишната Гергана

Това показаха резултатите от проверката на Медицински одит

Магистратите от ВКС приемат извода на Апелативния съд, че административно-наказателните производства срещу подсъдимия нямат характер на наказателни по смисъла на ЕКПЧ и че не е налице пълно съвпадение на фактите по настоящото производство, и на двете приключили дела.

В решението пише, че са несъстоятелни и доводите за наличие на съществени нарушения на процесуалните правила поради това, че към наказателна отговорност е следвало да бъдат привлечени други лица. Не могат да бъдат споделени и възраженията, отнасящи се до събраните доказателства и доказателствени средства.

Три условни присъди и една оправдателна за смъртта на Гери

Три условни присъди и една оправдателна за смъртта на Гери

Тя почина след усложнения при операция

Според медицинските стандарти при "кървене от оперативното поле, начеваща анемия и инфекция добрата медицинска практика е повелявала продължаване на хоспитализацията". Вместо това лекарят е изписал детето, което е довело до леталния изход, пишат магистратите.

Според върховните съдии различно е положението с другото деяние, включено в продължаваната престъпна дейност - това, че лекарят не е определил кръвната група на пострадалата. Същевременно съдът не споделя констатацията за наличие на пряка причинна връзка между бездействието на д-р Маджунов на 08 декември 2010 г. и смъртта на детето на 23 декември 2010 г.

Майката на Гери потресена от леките присъди, поискани от прокурора

Майката на Гери потресена от леките присъди, поискани от прокурора

Той "оневини" двама от лекарите, за другите пледира

В мотивите пише, че медицинският стандарт въвежда като задължение от всяка процедура по кръвопреливане двукратното определяне на кръвната група - първо като част от подготовката за преливане на кръв и кръвни продукти, а след това и непосредствено преди самата трансфузия.

Припомняме, на 8 декември 2010 година детето е оперирано за отстраняване на сливиците от д-р Михаил Маджунов в МБАЛ "Царица Йоанна" в София. На следващия ден момиченцето е изписано от болницата. На 14 декември личната лекарка на детето го насочва за консултация към "Царица Йоанна", тъй като от болка не може да отвори устата си.

Отнеха правата на д-р Маджунов за една година

Отнеха правата на д-р Маджунов за една година

Причината за това е допускането на груби грешки при лечението

На 15 декември то постъпва в болницата по спешност, тъй като започва да повръща кръв. Ден по-късно детето е изписано от д-р Маджунов в добро състояние, по неговото мнение. На 23 декември детето отново повръща кръв, прието е отново в болницата. В спешен порядък се предприема операция, но усилията да се спаси живота му завършват безуспешно.