2 милиона деца умират всяка година заради липсата на чаша чиста вода и на елементарна тоалетна. Това съобщават от офиса на ООН в София. Разбивайки мита, че световната водна криза е резултат от недостиг на ресурса, се издига тезата, че всъщност бедността, властта и неравенството стоят в основата на проблема.

В Кейптаун, ЮАР се представи Докладът за развитието на човека за 2006 г. на Програмата за развитие на ООН (ПРООН) „Отвъд недостига: властта, бедността и глобалната водна криза", съобщиха за медиите от.

Докладът е независима разработка, изготвена по поръка на Програмата на ООН за развитие (ПPOOH). Водещият автор на доклада за 2006 г. е Кевин

Всяка година, посочва докладът, 1.8 млн. деца загиват от диария, която може да се предотврати с чаша вода и тоалетна.

Въпреки това, за разлика от войните и природните бедствия, тази глобална криза не води до всеобщи международни усилия, констатира докладът за човешкото развитие 2006.

Според авторите на доклада усилията в тази насока могат да променят настоящото положение. Те дават за пример, че преди точно 100 години нивата на детска смъртност във Вашингтон, са били два пъти по-високи от сегашните нива в Африка на юг от Сахара. Болести, предизвикани от водата са предизвиквали 1 на всеки 10 смъртни случая в градовете на САЩ в края на 19 век, като главни жертви са ставали децата.