От 2001-ва до май 2008 година България е заплатила по осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека срещу страната ни 1 869 000 лв.

Това заяви правосъдният министър Меглена Тачева на конференция за представяне на концепцията за преодоляване на причините за осъдителни решение на ЕСПЧ срещу България.

Общият брой на жалбите срещу страна ни е 1835 до началото на 2008 г., уточни правосъдният министър.

От началото на тази година са постъпили още 67 нови жалби, посочи Тачева и добави, че осъдителните решения за една страна са не само морален укор, но те имат и финансови измерения.

Отсъдените от Европейския съд обезщетения са сериозен разход за държавния бюджет и се заплащат от всички нас, подчерта Тачева.

В тази връзка по нейно нареждане е била сформирана работна група, която да изготви концепция за преодоляване на причините за осъдителните решения на Европейския съд.

Според министър Тачева концепцията е изработена на базата на международния опит и включва краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки.

Министър Тачева постави акцент върху значението на засилването на капацитета на държавното агентство, което работи по жалбите на европейския съд срещу страната ни.

Правосъдният министър пое ангажимент в максимално кратък срок да внесе в МС окончателния вариант на концепцията за обсъждане.