Засега няма развитие по идеята на вътрешния министър Румен Петков частните съдебни изпълнители да събират глобите от нарушителите на Закона за движение по пътищата.

Това каза председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Гичев, цитиран от БНР.

Подобна възможност Петков анонсира като дисциплинираща мярка срещу нарушителите по пътищата.
Нейната реализация не изисква специални правила и е допустима от гледна точка на Закона за частните съдебни изпълнители.

От Камарата коментираха, че биха поели този ангажименти, независимо, че е финансово неизгоден за тях от позицията си на граждани, които биха искали да помогнат и по този начин да се даде отпор на войната по пътищата.
От Камарата отчетоха и добър старт на професията, която съществува от близо година.

От там изчисляват сериозни успехи по отношение на частните вземания и обещават доверието, което се формира към тях да бъде подплатено и с допълнителни възможности за вътрешен контрол.

Те предупредиха, че въвеждането на 20% ДДС върху таксата за частното съдебно производство ще ги постави в неравнопоставено положение с колегите им с държавни статут, както и ще доведе до увеличаване с 20% на таксите, които кредитополучателите ще трябва да плащат след 1 януари.

От Камарата на частните съдебни изпълнители са категорични, че 20% ДДС нарушава текстове от Конституцията и се надяват националния омбудсман да постави въпроса пред Конституционния съд.